advent more less ines

Adventski vijenac kao simbol neprekidnog ciklusa života, bili mi vjernici ili ne, svake zime kreiramo jedan nama poseban koji će krasiti naše blagdanske stolove; palimo svake nedjelje svijeću i s veseljem odbrojavamo do Božića. U simbolici adventskog vijenca koji označava krug bez početka i kraja, tj simbolizira vječnost, krije se i simbolika samog bilja. Tu je božikovina, ukrasno i ljekovito bilje, čiji je bijeli cvat simbol rođenja Isusa, crveni plodovi njegova krv, a bodljikavo lišće simbolizira krunu od trnja. Lovor je simbol pobjede, vječnosti i besmrtnosti. Orasi predstavljaju simboliku plodnosti, dok je bor simbol životne snage i besmrtnosti, pa tako češer prikazuje zanos životne snage i slavlje plodnosti. Tu je i imela za koju se vjeruje da se poljupcem ispod imele može roditi vječna ljubav, a i to da se stavlja iznad vrata kako bi dozvala goste. Ako niste stigli unijeti malo prirodnog zelenila u svoj dom uz pomoć spomenutih biljaka, još stignete. Tek sada krećemo s pravim ukrašavanjem! Potrudite se da vam u vašem domu bude ugodno i toplo, nabavite si granu dvije nekog zimzelenog bilja i uživajte u njegovom mirisu i bojama. Ne može se mjeriti prirodan čempres ili jela s umjetnim!

Moj adventski vijenac ove zime je zapravo zdjela brenda Ferm living. Ubacila sam u nju nekoliko češera, glavice maka i grane nordijske smreke. Odabir je pao na zelene mat svijeće.

Kroz svu svoju kreativu i cvjećarske kreacije nekako sam se ovog Božića okrenula k minimalističkim i što jednostavnijim detaljima. Kutiju s božićnim dekorom još nisam otvorila, a stan nam već odiše blagdanskim duhom. Ono što je pridonijelo toj priči su zelenilo, lampice i kombinacije eteričnih ulja koja stvaraju tu cozy priču u  našem dnevnom boravku u kojem već neko vrijeme neprekidno sviraju božićne pjesme. Od eteričnih ulja najviše mi gode cedar, bor, mirta ili kamilica. U kombinaciji s cimetom i mandarinom.

Razmišljala sam i o tome da se opet uhvatim krugova i napravim neku sličnu varijantu kao prošle godine, ali to ostavljam vama, da vidim vaše slične kreacije. Ja ću ovog Božića što jednostavnije okititi stan. Biti će tu girlandi, bijelih zvijezda, puno lampica i tu i tamo koji ukras. Ono što me posebno veseli je što sam vam pripremila nekoliko predivnih božićnih blog postova s vrlo dragim mi ljudima. Ljudima koji me inspiriraju svakog dana, koji nesebično dijele svoje ideje na Instagramu i drugim društvenim kanalima i koje pratim godinama na Instagramu, te uživam u njihovoj kreativnosti. Prva priča kreće sutra. Bit će to priča o Miimi Vintage. Pripremila mi je odgovore na neka moja pitanja i podijelila njen prefin recept za kuglof od rožičkof kako bi mi rekli u Zagorju, tj. od rogača.  Pratite objave, sutra vam stiže prva u odbrojavanju do Božića. Veselim se! Nadam se i vi 🙂 A sad uživajte u prvim božićnim detaljima u mom stanu. 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.