more less ines amsterdam

Amsterdam je grad koji nas je tako nonšalantno osvojio. Sretna sam i počašćena što sam na temelju prekrasne blogerske suradnje s dućanom Mali zakladi dobila priliku da svoju obitelj povedem u Amsterdam povodom Nuninog eventa pa makar samo četiri dana. Usporedno sa spomenutim eventom imali smo i ponešto vremena za istraživanje grada. Puno smo planirali, ali bili smo istovremeno realistični da u tako malo vremena s djecom ne  možeš vidjeti sve što si planirao. Na kraju posta napisati ću vam dodatne prijedloge koje sam dobila od moje vjenčane kume, koja se jednom zaljubila u Amsterdam i koja ga od tada posjećuje svake godine.

Da krenemo od samog početka. Krenuli smo iz zagrebačke zračne luke. Curkama je ovo bio prvi let avionom. Nije bilo nikakvih problema. Izbjegli smo gužvu, došli smo na vrijeme gdje smo popili kavu čekajući Lili i njenu family da nam se pridruže. Ako planirate na put avionom, svakako krenite i ranije od onog predviđenog. Već je dovoljno velika briga oko djece i stvari koje nosite s njima, a kamo li još kad kasnite i u žurbi ste. Da sad tu ne duljim i ne pišem velike detalje vezane za sam let i aerodrom, vrlo korisne savjete, a i prekrasne blog postove s raznih putovanja možete naći kod domaće blogerice Adriane i njenog bloga Kruzovi.

Let je dakle prošao uredno, malo smo čekali zakašnjeli polazak jer je u Zagrebu pao snijeg. Cure su u avionu dobile bojanke, jele su grickalice, a doživljaje vezane za pogled kroz prozor doživjele su tek pri povratku iz Amsterdama jer je vrijeme u letu prema Amsterdamu bilo dosta loše.

Stigavši u ogromnu zračnu luku u Amsterdamu, dočekao nas je vozač koji nas je odveo u hotel QO Amsterdam u kojem smo odsjeli i koji je bio samo dvije minute šetnje od prekrasne kuće u kojoj se sutradan odvijao event. Ostavljamo stvari u hotelu i krećemo u istraživanje grada.

Vani je bilo hladno, a mi zabundani kao da smo na skijanju dok Nizozemci golih gležnjeva furaju svoje klince u cargo biciklu bez kapa i šalova. Biciklisti na svakom koraku, na vama je da pazite na sebe i svoju glavu. Oni tamo imaju prednost. Ali doslovno. Na svakom uglu osjeća se miris marihuane. Kako vjetar puše, tako vam donosi mirise. Sve je živo, puno ljudi, događanja na ulicama. Lokalni dućančići, bircevi i restorančići imaju poseban štih. Hladno vam je za prste ali želite šetati i upoznati grad. Moje curke za to vrijeme tri puta traže piškiti, kakati, gladne su i žedne su. Nije im dosadno, ne žale se, ali hladno je i morate se organizirati, tempirati. Mila treba papati, one se trebaju ugrijati, malo pojesti. Odmoriti. Razgledavanje grada nije ležerno. Zabavno je ali igra se s vašim strpljenjem.

Kupili smo karte za Metro. Svaka je dobila svoju kartu i to je bilo oduševljenje radi skeniranja. Redari su na svakom uglu, a pogotovo uz prolaz za skeniranje karata. O točnosti vlakova ne moram ni pisati. Mi smo samo priupitali idemo li u dobrom pravcu iako uz google maps možete danas sve. Ali svakako sam mišljenja, tko pita ne skita. S kime god smo pričali svi pričaju vrsni engleski. Baš ih je lijepo čuti. Dolazimo u centar grada. Prvo na što smo naišli, a što pretpostavljam zapne za oko svakom turistu su ti njihovi mali brodići. Kanal boat tour je interesantan, jedan drugačiji pristup i pogled gradu. Svakako preporučujem, mi smo se drugog dana boravaka u Amsterdamu vozili brodom i to je bila prava mala avantura.

Dolaskom u centar cilj nam je bio prošetati gradom, svakako prvo proći kvartom u centru s devet malih uličica. De 9 Straatjes / 9 little streets. Tamo mi je sve bilo divno. Ne znam što prije, od kafića, dućančića, izloga..Dugo smo šetali i upijali svako unikatno pročelje zgrada, visoke prozore; pogled na lijepe stanove i interijere.

Na brzinu sam prozujala instagramski fotogeničnim caffe shop-u Pluk gdje smo uzeli kavu za van i curkama pitu od limuna i crumble od jagode. Vibra u kafiću, uz sve te divne dekorativne detalje, finu hranu i kavu svakako opravdava i zaslužuje toliku pažnju koju dobiva na Instagramu.

Neko vrijeme proveli smo i u Primarku. Kako je vani jako puhalo i bilo dosta hladno, u Primarku smo se malo ugrijali, kupili par sitnica i nastavili šetnju. Pojeli smo večeru i krenuli prema hotelu. Najzabavniji dio u hotelu bio je tuširanje u velikim walk in tuševima. To je curkama bio show.  Kao i izležavanje u sobi u visokim fluffy krevetima i uživanje u komforu posebne sobe u kojoj su imale veliki TV,a to je nešto što nemaju doma.

Sutradan nakon prefinog doručka, krećemo na Nunin event koji se održava u prekrasnoj kući samo 200-ak metara dalje od hotela.

Amelie i Zara provele su neko vrijeme sa mnom na eventu , dok je tata šetao Milu u predivno, novo – izgrađenom amsterdamskom kvartu. Event je trajao skoro cijeli dan u kući kao iz snova u kojoj nam je kuhar neprestano pripremao nešto fino, dok su nam usporedno s time prezentirali Nunine proizvode koji su bili raspoređeni po cijeloj kući. Uskoro očekujte i blog post o eventu.

Nakon eventa bili smo pozvani na izlet brodom gdje su mame blogerice zajedno sa svojim obiteljima uživali u pogledu na rijeku. Na brodu smo večerali, curke su hvatale Pokemone i divile su kućama na vodi. Kao i ja. Fascinantno mi je bilo gledati sve te domove obilježene velikim prozorima bez zavjesa koji plutaju uz obalu. Pretpostavila sam da je razlog velikih prozora sunčeva toplina i svjetlost; kako bi je iskoristili što više. No osim što Nizozemci pokušavaju iskoristiti sunce, imaju velike prozore zbog poreza koji je prije bio na količinu prozora, pa su stoga radili što veće prozore. Osim “plutajućih stanova”, cijeli taj doživljaj iz broda divan je jer ti daje mogućnost upoznavanja njihove arhitekture i pogleda na grad iz jedne druge perspektive.

Moje cure bile su oduševljene konstrukcijom Nemo muzeja koji je iz broda izgledao uistinu impresivno. Imali smo ga u planu posjetiti drugi dan, no bili smo preumorni i mene je uhvatila neka viroza. Odradili smo ručak u gradu kojeg je popratila šetnjica i povratak u hotel.

Pola zadnjeg dana u Amsterdamu projurio je odjavljivanjem i prijavljivanjem iz jednog hotela u drugi. Drugi dio dana proveli smo u šetnji, kupovali suvenire, gledali ulične zabavljače, istraživali centar grada. Fotkali se i divili zgradama, vožnjom vlakom te  fascinantnom broju bicikala, divnim ulicama i autentičnim izlozima.

Meininger hotel

Sve ove fotke prikaz su divnih uspomena koje smo stvarali istražujući Amsterdam. No moram priznati da nekad stvarno nije bilo lako. Da zapravo putovanje s troje djece uopće nije bilo lako. Pratim nekoliko blogerica koje redovito putuju sa svojom djecom po svijetu. To se treba znati i naučiti. Nije to putovanje u kojem poput nas poneseš pola ormara rezervne odjeće, njihove omiljene igračke, cijelu apoteku; kašice za bebu jer vjeruješ onima koje si kupio u svojoj zemlji. To je jedan životni lifestyle u kojem moraš biti prije svega ležeran, a opet vrlo dobro organiziran; u kojem moraš biti spreman na razne uvjete u drugim zemljama; bilo higijenske, bilo gurmanske ili vremenske. Nizozemska je fino uređena zemlja i stvarno nismo našli zamjerke, ali pitala sam se bih li s tako malom bebasitom opušteno otišla primjerice u Indiju.

Ima jedna mama na Instagramu s kojom sam se ponekad privatno znala čuti i obožavam njen profil. Ako je ne pratite,njen  profil se zove @likemiljian Počele smo se pratiti i dopisivati prije tri godine još kad je imala 500-ak followersa. Danas ih ima preko 100,000 tisuća. Kao od prvog dana i dalje obožavam njen profil. Pun je osmijeha, ljubavi, boja i neiscrpnih putovanja koja su postala njen životni stil. Ona, muž i njihovo dvoje djece putuju po svijetu od kad joj se rodila njena djevojčica. Hoću reći, na Instagramu to izgleda fascinantno i prvo što pomislite je: ” Jaooo, ja bih tako, vidi kako je njima zabavno!” Je, zabavno je, ali je i jako naporno.

Eto to je što ću vam reći i na što se morate pripremiti. Putovati s djecom je zabavno; to je jedna pustolovina puna nepredvidljivih trenutaka koji se igraju s vašim živcima. Nije idilično, ali vjerujem da je to u jednu ruku stvari navike, učenja i iskustva. Kako za nas, tako i za djecu. Tako da i njima treba vremena da prokuže kako i što. I opet bih sve ovo ponovila i nadam se da ćemo imati još prilika putovati s djecom jer se stvaraju prekrasne uspomene. Možemo ih stvarati i doma, u svom gradu, jasno mi je. Ali taj osjećaj različitosti, novih kultura koje donose drugačiji jezik, glazbu, hranu, umjetnost.. Sve je to ono divno što donose putovanja.

I upravo sve to donijelo nam je i ovo; puno uzbuđenja, nepoznatog i novog. Puno sreće, i dodatnog razumijevanja i ljubavi; što prema nama samima, toliko i prema drugim ljudima, drugoj kulturi i drugom gradu.

Ako uskoro planirate na neko super putovanje, dajem vam 25 eura popusta kojeg ostvarujete nakon što ste odsjeli u rezerviranom smještaju.

Ostvariti ga možete na stranici: booking.com

P.S. Da ne zaboravim na preporuku moje kume što se tiče kids friendly interesantnih mjesta u Amsterdamu:

Science Center Nemo – muzej koji izgleda kao brod, interaktivno za klince

Jordaan District in Amsterdam – kvart  ispunjen slatkim autentičnim shopovima, restoranima, prekrasnim zgradama

Winkel 43 – kažu najbolja pita od jabuka u gradu

Amsterdam museum – manji muzej, brzo se prođe, interaktivan

Artis Amsterdam Royal Zoo – zoološki vrt

Vondel Park – odličan za šetnju, vožnju biciklom ili izležavanje na travi;  nešto slično kao Maksimir

Mogu se rentati cargo bicikli – pa možete voziti klince kao pravi Nizozemci

Food Hallen – velika hala s raznim zanimljivim štandovima i hranom

Artis Micropia – interaktivni muzej o svijetu mikroorganizama

De winkel van nijntje – ducan s poznatom nizozemskom zečicom Miffy

I moglo bi se tu još nabrajati u nedogled. Vrlo sadržajan i neiscrpan grad, vjerujem da ni jednu obitelj ne ostavlja ravnodušnom. A o kojem vi putovanju maštate?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.