Bajka koju stvara Tea Josipa - newborn fotografija
20. srpnja 2018.

S Teom sam već imala priliku surađivati i pisati blog post ispunjen njenim posebnim fotkama. No ovog puta mi je pripremila nešto najdivnije! Ovakve fotke mislim da su nešto najslađe i najposebnije što možete imati kao uspomenu na prve dane svog djeteta koje je tek došlo na ovaj svijet. Vani je ta vrsta fotografije već dosta dugo trend, no polako se i kod nas može naići na fotografe koji fotkaju djecu u tako ranoj dobi, odnosno svega par dana starosti. I prije su se naravno takve fotke radile, ali Tea radi taj specifičan swaddle. Ako ne znate o čemu pričam, unesite u google How tu swaddle a baby i sve će vam biti jasno. U Americi je dosta popularno zamotavanje beba od samog rođenja jer se tako osjećaju sigurno, kao samo nekoliko dana ranije u maminom trbuhu. Upravo iz tog razloga Tea može napraviti ovako divne fotke sa specifičnim pozama, u kojima su bebe umotane kao kukuljice. Stare su svega par dana, fleksibilne su i to su zapravo poze u kojima je i sama beba bila unutar majčinog trbuha. Mene je najviše fasciniralo kako je Mila cijelo vrijeme bila mirna i spokojna, te kako ju je Tea tako nježno i spretno namještala, umotavala i uspavljivala.

U prijašnjim situacijama u kojima sam imala priliku raditi s Teom došla sam do zaključka da ima jako lijep, zabavan i strpljiv pristup prema djeci i da je stvorena za fotkanje u koju su uključeni klinci. Ali ovakvu bajku mislim da ne može svatko napraviti. Na našoj fotografskoj sceni ima još izbora fotografa koji se bavi istom tematikom no Teine fotografije daju više. Više bajkovitosti, neku dubinu u fotografiji i čistoću. Ne mogu vam to u potpunosti prenijeti. Tea obrađuje fotografije otprilike 22 sata, a samo fotkanje traje cca 4 – 6 sati, ovisno o broju različitih poza te samoj zahtjevnosti poza. Zato je studio u kojem se snima u potpunosti prilagođen mama i bebama. Temperatura je idealna za bebu, 25 stupnjeva, mame koje doje imaju savršenu stolicu – njihaljku i stolić za noge. Na toj stolici sam u pauzi od fotkanja dojila svoju Milu. Tu je i kuhinjica, kupaonica, kauč ako se trebate leći i odmoriti, te prostor pun divnih rekvizita; pletenih igračaka, uokvirenih fotografija, kapica i trakica sa cvjetićima koje Tea većinu naručuje iz inozemnih personaliziranih trgovina i sve su ručni radovi. Detalji su prekrasni i kad ih vidite u tom toplom prostoru pastelnih boja, raznježite se i jedva čekate da vidite kako to Tea stvara svoju čaroliju.

Sve je započelo u Londonu gdje je pohađala radionice, te tako upoznala svog idola, fotografkinju Jade Gao koja je čak ove godine održala radionicu u Teinom studiju što je za Teu bila velika čast. Tea se konstantno maksimalno trudi i usavršava, a po mom mišljenju svoju prepoznatljivost je već ostvarila. Ono što je najbitnije kod ovakve fotografije je smirenost i pažljivost. Fotografije nastaju tako da se bebica namjesti u što sličniji položaj kao što je bila u maminoj maternici, kako bi se osjećala sigurno i toplo. Iako to nekom izgleda kao da su stisnuti i da je to pomalo neprirodno, neka razmisle u kojem je položaju bebica bila pet dana prije fotografiranja. Beba za takvu vrstu fotografije ne može biti starija od dva tjedna, a i kad su tako male lako ih je uspavati. Pa tako Tea koristi metodu nas modernih mama, a to je puštanje usisivača i fena na aplikaciji.

Uživala sam i sva sam se topila od nježnosti kad sam vidjela svoju malu Milu kao lopticu, a uspjeli smo uhvatiti i nekoliko smiješnih faca. Šećer na kraju bile su moje dvije haharice koje su također prisustvovale fotkanju te tako unijele još jednu posebnu dozu ljubavi koju samo one mogu. Tri sestrice. Predivno! Svakoj mami predložila bih ovakav session kao jedan od najdivnijih uspomena na prve dane vaše buhtlice.

Vidim u Tei velik potencijal i vjerujem da njena kreativnost nema granica.  Vrlo cijenim profesionalne fotografije poput njenih i iznimno mi je drago što me ponekad splet okolnosti uspije spojiti s tako divnim ljudima. Kad pogledate ove bajkovite fotografije znati ćete o čemu pričam. I vjerujte mi, veću muku u životu nisam imala. Od 160 koje mi je Tea za početak poslala trebalo je uspjeti suziti izbor na nekih tridesetak za ovaj post. Uživajte u slatkoći te ne zaboravite ako još do sada niste škicnuli storije na Instagramu kako je to izgledalo iz moje perspektive!

                                                                newborn fotografija tri sestre   newborn fotografija tri sestre   Fotke: Tea Josipa Kresović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.