image00010

“Vi ćete kroz bajku pričati o svojim strašnim zmajevima, a mi smo tu da vas naučimo da je zmajeve moguće pobijediti. “

Za Čiri biri bajku saznala sam još prošle godine.  Nešto sitno prije Božića nam je stigla na našu adresu i od tad ju vrlo često zaigramo. Radi se o storytelling igri odnosno igri pripovijedanja. Igra je nastala u suradnji s učiteljskim fakultetom, a dizajnerici igre je cilj potaknuti roditelje da se kroz igru uključe u dječje odrastanje, pruža alternativu u provođenju vremena pred ekranima (vjerujem da nam je to često jedan od izazova kad su u pitanju naša djeca). Igrom se služe neke škole i klinci su oduševljeni, a ima i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Čiri biri bajku u potpunosti je sama osmislila Slavica Farkaš koja je ujedno i autorica, dizajnerica i ilustratorica igre.  

Kad smo u trećem mjesecu bili lock doywn, igrali smo se s našim djevojčicama više no inače. Blagdansko razdbolje je tu, situacija je poprilično slična i više smo doma svi zajedno nego što smo ikad bili. Iskoristite to da se posvetite svojim klincima koliko je to moguće. Ivan i ja puno radimo, ali uvijek se trudimo to vrijeme koije provodimo s našom djecom, da bude kvalitetno, da uživamo u njima i njihovim glupiranjima i izjavama; da se uistinu posvetimo njima, onako iskreno, pogledom i zagrljajima. Da mobitel nije u našim rukama.

Znam da je virtualni svijet onaj drugi koji jednako živimo, ali ovo je idealno da u nedostatku vremena, sad aktivnije provedemo s našom djecom. Čiri biri bajka nam je jedna od dražih igara i to već duže vrijeme. Ovo ljeto ponijeli smo igru sa sobom na more i svega par igračaka. Same su posezale za igrom svakog dana, smislile svoja pravila, stvarale svoje bajke i glumile zamišljene likove.

Što to toliko volimo kod Čiri biri bajke?

Zbližava nas jer je u pitanju timski rad, potiče maštu, ali i verbalno i emocionalno izražavanje, što je danas kod djece vrlo često problem jer su svi pred ekranima. I to prečesto .I vi isto, stavite malo na vagu skrolanje po društvenim mrežama vs kvalitetno druženje s vašom djecom. Ne postoji pobjednik u ovoj igri što mi je fenomenalno što se potiče timski duh i što je fokus na tome da svi zajedno dođemo do rješenja.

Sviđa mi se što je igra zamišljena da djeca uz nju odrastaju i da se može igrati u nekoliko razina. 1. razina je za djecu koja još ne znaju ili tek uče čitati; znači mogu igrati bez kartica, slože samo svoje likove i slažu svijet i pričaju priču što rade i gdje su došli, sakupljaju predmete (žetončiće) koji im služe u kreiranju priče. 2. razina je s karticama događaja, u kojima im kartice služe kao poticaj na kreativnost i maštu. Kartice sadrže I., II. i III. događaj; odnosno zaplet, vrhunac i rasplet. 3. razina je najnaprednija; sadrži također zaplet, vrhunac i rasplet, ali su dodatno uključene i pouke na kraju. Pouke nam služe kako bi djeca naučila nešto novo, i kako bi ih usmjerili tokom priče da dođu do te ključne zadnje rečenice koja drži smisao svega što smo zajedno pričali i stvarali verbalnom komunikacijom kroz igru. 

Najviše mi se sviđa to što je to društvena igra pripovijedanja uz koju djeca odrastaju, i da je mogu igrati već djeca od ranije dobi, jer na taj način vježbaju verbalno izražavanje i kroz pripovijedanje stječu prezentacijske vještine koje će im kasije trebati. Nakon godinu dana igranja uočila sam veliku promjenu koliko su curke opuštenije i pričljivije, i koliko im mašta turbo radi kad otvorimo igru i krenemo s rješavanjem zadataka.

Djeca se ponekad zatvaraju, ne pričaju o svojim problemima a ako mi sami s njima ne razgovaramo dovoljno, dijete se zatvara i nosi težinu problema sam sa sobom. Ono što mi se u ovoj igri pokazalo odlično je da nam odraslima kroz igru djeca  mogu ukazati na probleme koji ih muče u stvarnom životu. Suptilno u određenim trenutcima u igri kroz likove koje mi sami glumimo možete uočiti muči li nešto vaše dijete .

Kako igrati Čiri biri bajku?

Evo ovdje možete pogledati upute kako igrati!

Za početak izaberite težinu igre koju ćete prilagoditi svojoj djeci, zatim pripremite potrebne elemente; pričometar, ploče mjesta, žetoni predmeta, kartice priče i kartica događaja.

Zatim kreirate svog lika, a za to su vam potrebni ploče uloga, kartice likova i igraće figure. Ovaj dio mojim curama je najzabavniji, uvijek se nasmijemo našim izmišljenim likovima. A super je što svaki lik ima i vrline i mane pa učimo kako se nositi s time, a djeca koja su u fazi čitanja ovo je super način da pročitaju rečenice s njihovih kartica te na taj način i vježbaju čitanje. 

Nakon predstavljanja likova kreće istraživanje svijeta; krećemo na putovanje, istražujemo mistična mjesta koja su bajkovito nacrtana na pločama mjesta, te tu kreće putovanje bajkovitim svijetom. Tražimo čudesne predmete i pomažemo jedni drugima i to sve kroz priču. Igra se odvija na način da potičemo djecu da se uključe u opisivanje mjesta kroz koja naše figurice prolaze, da sami smisle ideju kako ćemo riješiti problem na koji smo naišli i to sve kroz razgovor. Upravo ta priča i razgovor diktira u kojem će smjeru igra ići i kako će završiti. Mi smo ti koji stvaramo priču, koji međusobno pričamo, komuniciramo, glumimo, gestikuliramo. Igra postaje napeta, puna događaja i zavrzlama! Potrebni elementi za istraživanje svijeta su igraća kocka, igraće figure, ploče mjesta, žetoni predmeta i ploče uloga.

I za kraj nam ostaje rješavanje zadataka. Tu su vam potrebni kartica priče, pričometar, kartice događaja i žetoni predmeta. Tu nam se uvijek priključi i naša Mila koja se obožava igrati sa šarenim žetonima. Cilj nam je riješiti nepredvidljive situacije, pronaći rješenje i smisliti kraj priče te naposljetku izvući pouku priče.

Na  podu, kauču, blagovaonskom stolu iil krevetu, uz Čiri biri bajku možete otkrivati mistična mjesta, skupljati žetone, rješavati zagonetke te osmišljavati vlastite bajke pune smiješnih i blesavih likova, te učiti iz njihovih mana i vrlina. Neka vam igre s vašom djecom budu najmoćniji alat da ih što bolje upoznate i stvorite ljubav prema druženju, zajedničkim okupljanjima, učenju i zabavi!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.