Cocoonababy za prve mjesece mirnog sna
14. lipnja 2018.

Ne znam kako vi, ja sam svoje dvije curke kad su se netom rodile, preko dana ostavljala da budu s nama u dnevnom boravku tj. točnije u prostoriji u kojoj bi muž i ja trenutno boravili. Noću bi spavale u svom krevetiću, da se naviknu na razliku dana i noći, na dnevnu buku i noćnu tišinu. Tako sam počela prakticirati i s Milom. Popodnevno spavanje ide malo teže u dnevnom boravku  jer su starije seke jako glasne i kada dođu iz vrtića postane kaos. Mila se stalno budi pa nekad nastavlja spavanje u našoj spavaćoj. Noć je pak rezervirana za Cocoonababy madrac. Već sam ga spominjala na Instagramu i obećala sam vam post jer je bilo dosta upita. Kao svaka majka, tako i ja, svome djetetu želim priuštiti samo najbolje, te vam upravo zato i želim obratiti pozornost na jedan divan i kvalitetan proizvod za vaše bebice, a za koji vjerojatno do sada niste imali priliku čuti. Moja se jedna draga prijateljica koja ima troje djece složila kako bi bilo divno da je taj madrac bio dostupan još prije pet godina kada je rodila prvo dijete koje je imalo problema s refluksom od najranije dobi jer bi im zasigurno olakšao i omogućio bebici sigurniji i mirniji sad.

Dakle, što je to točno Cocoonababy?

   

S obzirom da dolazi od riječi cocoon, što znači čahura, već sam naziv asocira na sigurnost i toplinu jer prva pomisao podsjeća na leptira, odnosno gusjenice koji je su umotane u svojoj čahurici, gdje rastu na sigurnom i toplom, te se kasnije pretvaraju u prekrasne leptire. Cocoonababy je dakle tzv. ergonomska ”čahura”, nazovimo je tako, u kojoj se beba osjeća sigurno, a namijenjena je za sve trenutke pospanosti i spavanja. Ona dopušta bebi da zadrži polu-fetalni položaj, isti onaj koji je imala u trbuhu svoje majke, kojim beba dobiva poznati, sigurni i umirujući prostor; zaspe brže i lakše.U našim rodilištima još uvijek stavljaju bebe na bok, iako većina stručnjaka preporuča na leđa kao najsigurniji položaj za spavanje, dok recimo u Francuskoj Cocoonababy koriste u svim rodilištima. Dizajn je nastao na inicijativu pedijatrice i fizioterapeutkinje Daniele Salducci, u suradnji s timom doktora iz bolnice North, Marseille u Francuskoj, a rezultat  je 10 godina njihovog istraživanja i znanja. U Francuskoj se koristi u bolnicama i klinikama za porođaje kao i kod mnogih medicinskih stručnjaka (pedijatri, babice, osteopati itd.).

Ono s čime smo svi upoznati je da male bebice puno spavaju i da im je dolaskom na svijet potrebno mnogo sna, mogu spavati i do 20 sati dnevno. Stoga im je važno stvoriti prikladno okruženje za spavanje. Okruženje u kojem će se vaša bebica osjećati sigurno. Postavljanje bebe u pravilan položaj za spavanje je neophodno za dobar san bebe, njeno općenito blagostanje i razvoj. Kad smo kod pravilnog položaja to je upravo ono što je specifično kod Cocoonababy madraca koji daje velike prednosti. On pruža bebi nježni prijelaz iz majčinog trbuha u vanjski svijet. Čak štoviše, beba zadržava motoriku sličnu onoj koju je poznavala u maternici. Osim toga Cocoonababy pomaže u smanjenju glavnih uzroka neudobnosti kod beba u početnim mjesecima; poboljšava kvalitetu i trajanje sna, smanjuje mogućnost buđenja zbog refleksa zvani Moro refleks, smanjuje probleme mogućeg refluksa, smanjuje rizik od nastanka sindroma zaležane glave kod beba (plagiocefalija), potiče potpuni razvoj djeteta. U Cocoonababy, beba će uvijek biti u optimalnom položaju zahvaljujući središnjem ”klinu” koji se nalazi ispod postavljene plahte, točnije idealnom položaju; noge su lagano savijene, leđa bebe su blago povišena, ruke su blizu lica, a sam položaj bebe je skupljen i kontroliran, kao i u čahuri, dok pojas (koji se koristi po potrebi) štiti bebu od preokretanja te masira trbuščić i smiruje kolike.

Što se tiče tehničkih sitnica, upotrebljava se od rođenja do 3-4 mjeseci bebine starosti, odnosno dok se beba ne počne okretati li tražiti neki drugi položaj za spavanje, a dimenzije madraca su 60 x 40 x 19 cm. Prednost je da ako planirate negdje putovati zgodno je madrac ponijeti sa sobom, to je kao da ste ponijeli cijeli krevetić. Možete ga staviti na pod, krevet ili u kolijevku, ali nije predviđen stavljati ga recimo u košaru od dječjih kolica. Sastoji se od visokokvalitetne memorijske pjene koja je dizajnirana za dugi vijek trajanja i zadržavanje oblika te je zbog tog predviđena da se duže koristi u obitelji, za sve bebe koje će se roditi ako recimo planirate imati više djece, uz naravno uvjet da se pravilno održava, koristi i pohranjuje. Sama navlaka odnosno plahta i središnja traka su perivi u perilici.

Koja su naša iskustva s Cocoonom? Moja Mila ju je zavoljela od prvog dana kad smo došli doma. Već ju koristimo mjesec dana. Za sada se pokazala kao više nego koristan i bitan dio krevetića. Voli taj položaj i osjećaj sigurnosti koji joj Cocoonababy pruža. Pogotovo što se tiče njenih ručica, koje su smirene i ne budi se tako često kao što se zna buditi ako je ostavim u našem krevetu kad zaspi na cici prilikom dojenja.  S druge strane imam prijateljicu čija beba još iz rodilišta voli spavati na trbuhu. Iako se to ne preporuča, ona je tako najmirnija i najduže odspava u komadu, odmah se smiri i obožava biti u tome položaju. Ono što vam hoću reći je da je svaka beba drugačija i vi ste ti koji ćete prepoznati ono što joj najviše odgovara.

Ono što je meni fascinantno je da je ovaj madrac nastao kao DIY projekt jednog doktora koji je godinama usmjeravao svoj trud u istraživanje kako bi nam dao priliku da olakšamo i poboljšamo san našim bebicama. I to što se taj madrac koristi u Francuskoj u bolnicama pod normalno. U bolnicama nam donose bebu u blago povišenim kolicima gdje ju oslanjaju na bok, kad dolazimo kući patronažna nas savjetuje obavezno na leđa, nikako na trbuh. Mislim da je bitno da vi sami prokužite svoju bebu i nađete savršen položaj, ali također treba uzeti u obzir savjete i mišljenje stručnjaka. Pa ako je vjerovati istim, Cocoonababy pruža onaj idealan.

            Nadam se da sam vas zainteresirala, pogotovo vas buduće mamice. Coconababy madrac možete kupiti ili naručiti putem web shopa Choconillas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.