image00016

U trenutku kad sam na Instagramu otkrila profil Bug in my home doslovno sam poželjela apsolutno svaki drveni detalj u svom domu. Vjerujem da se i vama povremeno desi taj wow trenutak, kad otkrijete neku kreativnu dušu koja svojim rukama stvara čuda, i to još na našem domaćem terenu. Ja baš volim drvo. Bilo da mi služi kao praktičan komad ili u dekorativne svrhe, moram priznati da mi je jedan od dražih materijala. Naš stan ima puno drvenih komada namještaja i volim tu prozračnost i toplinu koju stvara drvo u našem domu. Volim jednostavne linije i svijetle nijanse drva. Ne mogu se baš pohvaliti velikom broju drvenih dekorativnih sitnica na policama, ali tu sad nastupa spomenuti profil @buginmyhome gdje sam, kažem vam, sve poželjela dovesti na police svog doma.

S obzirom da nam se Uskrs bliži, odlučila sam se za početak za drvena jaja i jajodršce jer mislim da je to jedan bezvremenski detalj kojeg ću moći koristiti još niz godina, ali i u kombinaciji s drugim materijalima kad poželim malo promjene. Jaja koja sam izabrala sva su različita, a njihova boja i uzorci ovise o vrsti drveta. Jajodršci su zaobljenih finih linija i također su drveni, a zajedno s drvenim jajima se jako fino slažu. Vjerujem da će se u drvene jajodršce također lijepo uklopiti i obojena jaja, a s ovom sam simple kombinacijom oduševljena.

Nisu tu samo jaja i jajodršci koji su mi zapeli za oko. Već neko vrijeme sam u potrazi za nekim jednostavnim drvenim stalkom. Svaki stalak kojeg kupim u zadnje vrijeme na njemu završe moji difuzori. Tako da sam ovog puta pronašla jedan savršen manji koji će biti idealan za kuglofe i kolačiće. Testirat ćemo ga za Uskrs, jedva čekam! Tu je i jedna divna vaza kojoj nisam mogla odoljeti. Planiram u nju staviti mamino smilje s Murtera.

Nego, tko to stoji iza spomenutog profila? S veseljem sam vam pripremila jedan zanimljiv i prije svega zabavan interview da vam barem malo približim osobu čije ruke stvaraju sve ove divne dekorativne drvene sitnice.

Predstavi nam se u par rečenica, tko to stoji iza profila @buginmyhome?

Ja sam Karolina Kukec Kassal, arhitektica, tokarica i vlasnica brenda Bug in my home. Izrađujem unikatne drvene dekorativne predmete tokarskim strojem.

Kad sam te otkrila, nisu me oduševili samo tvoji radovi, već i tvoja jednostavnost, fotke, prezentacija na feedu. Vidi se da si svoja i autentična. Kako je nastala ideja za @buginmyhome i koliko se već dugo baviš drvom?

Volim reći- ipak sam ja i arhitektica, pa volim jednostavne i čiste oblike. Sve ostalo radim – onako kako mislim da je najbolje i po intuiciji. Jedino pravilo – moram biti zadovoljna, ja(!), inače nema smisla raditi. Drvom se bavim, ovako intenzivno, godinu dana. No najbolji prijatelj mi je stolar, davno nas je posao spojio, nekako smo se našli. Velika mi je podrška i pomoć. Ne znam broji li mi se i to u ‘drveni staž’? Zapravo da nije bilo njega, ne bih danas tokarila. Slučajno naletiš na divne i nesebične ljude koji imaju znanje i žele ga podijeliti. A onda se dogodi čarolija.

 Kako izgleda tvoj dan u radioni? I kada obično stvaraš? Opiši nam u par rečenica tu atmosferu? Koja glazba svira u pozadini, koji topli napitak pijuckaš i pomaže li ti tko ili sve radiš sama?

Sada ti nažalost moram razbiti romantiku iako mi je genijalna. Rad u radioni izgleda ovako; presvlačim se u radni kombinezon gdje pazim da sam dobro zakopčana do grla – piljevina je neugodna, pika i ometa koncentraciju i treba se dobro zaštititi. Kosa obavezno u rep (jer ju stroj može uhvatiti), zaštitne naočale obavezno! ( kacigu mi je naručio prijatelj – samo što nije stigla!). Stroj je dosta bučan, tako da ništa od muzike, kao ni pijuckanja. Napravila sam to svega dva puta – završi ne pijuckanjem već pljuckanjem piljevine. Uglavnom napravim pauzu, sva se ‘skefam’ izađem iz radione, popijem kavu. Uzvratim propušteni poziv ili poruku. Sve proizvode radim sama. Kada zapnem i treba mi savjet – pomaže mi Štef umirovljeni tokar, koji me i uveo u umijeće tokarenja i naučio svemu što danas znam. Rado bih da znam sve što i on zna, no za to je potrebno i vrijeme.

Jaja su stvarno posebna, pogotovo različite boje koje ovise o vrsti drva. Koliko ti vremenski treba da napraviš jedno jaje, ili pak recimo vazu?

Teško mi je govoriti o vremenu. Sama izrada nije možda vremenski zahtjevna. Ako imam pripremljeno drvo , nabrušen alat i nam što radim, a ja moram priznati, često i ne znam. Moram biti zadovoljna dobivenim, ako ne – sve ispočetka. Nova ideja. Ili se spašava što se spasiti da. Da li se to isto broji? 😉 U jednom danu završim svakako bilo koji započeti predmet. Naime, jednom kada se sa stroja skine ‘neka vaza’ gubi se ‘centar/ sredina’, drvo radi i trudim se to izbjegavati. Kasnije ostaje samo voskanje/ uljenje. Svi moji proizvodi se završno ulje pčelinjim voskom te su potpuno neškodljivi za ljude i okoliš.

Koji je predmet koji si napravila najtraženiji?

Teško mi je ovako reći, većinom radim unikate, rijetki su predmeti koji su baš ‘identični’. No, recimo staklenka za med je jedan proizvod koji se ‘ponavlja’ I koji se dobro prodaje. Svijećnjaci art_1111 isto. Za etažerima postoji interes, no niti jedan nije isti pa…

 Kako bi opisala svoj stil i imaš li još kakvih ideja koje čekaju da se izrealiziraju?

Ideja ima puno, no reći ću praznovjerno – nikad previse. Često skačem s jedne ideje na drugu kao muha bez glave. Ponekad je najveći problem ‘srediti misli’ i dovesti nešto do kraja. No najgore je ipak ne imati inspiraciju. Bude i takvih dana, kada jednostavno baš ne ide!

Koji su tvoji favoriti za Uskrs? Kako će izgledati vaš uskršnji stol?

Jao, znaš kako se kaže u postolara najgore cipele. No maštam da mi je stol – drveni. Znaš na što mislim. Sve drveno. Uz par izuzetaka – samo jer se mora. Potrudit ću se maksimalno! Vidjet ćemo…. Na kraju uvijek bude neki kompromis. Treba biti realan – ali ne prestati maštati.

I za kraj, imate li kakav uskršnji običaj, farbate li jaja s lukom, pečete li kuglof ?

Nemamo neki poseban običaj, bitno da smo svi zajedno. I nisam neka strašna kuharica. Farbat ću jaja u luku, kurkumi i borovnicama. Bitna mi je boja, a ovo su dobre prirodne boje. Trudimo se svi živjeti odgovorno. Za kuglof ne znam, no Pincu ću sigurno raditi, jednu s grožđicama i suhim voćem za mene, i jednu praznu za sve ostale ukućane. Valjda bu ova s grožđicama uspjela! 😉

Nadam se da ste uživali u ovim fotkama i interviewu, a sad trk do mog profila na Instagramu i zaigrajte darivanje, Karolina i ja smo vam pripremile jedno divno uskršnje darivanje gdje vas čekaju njena drvena uskrsna jaja i jajodršci!

I naravno, šećer na kraju, ne zaboravite zapratiti Karolinu na njenom Instagram proflu @buginmyhome, a tu je i njena web stranica www.buginmyhome.com gdje ćete pronaći velik izbor drvenih dekorativnih stvarčica poput vaza, zdjela, tanjura, lustera, svijećnjaka, staklenki za med… Uživajte!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.