Izložba Lego kocaka u Zagreb
09. kolovoza 2018.

Vozeći se prema Velesajmu gdje je trenutno moguće pogledati izložbu Lego kocaka, zapitala sam se postoji li dijete koje nikad nije dobilo barem neke Legiće na poklon. A ako i postoji, da se mene pita propušta jednu dobru zabavu. Do sada je proizvedeno 5 milijardi Lego mini figura! Godišnje se proizvede oko 19 milijardi Lego elemenata. Ako biste spojili 40 milijardi kockica jednu na drugu, one bi stigle do Mjeseca. Broj kombinacija Lego kockica je beskonačan. Dvije Lego kockice 2×4 možete spojiti u 24 različite kombinacije, a tri kockice mogu se spojiti u 1060 kombinacija. Još jedna od zanimljivih činjenica je da na Zemlji živi oko 7 milijardi ljudi, a do 2014. godine proizvedeno je oko 760 milijardi Lego kockica što bi značilo da je to oko sto kockica po jednom stanovniku našeg planeta.

Moje Amelie i Zara imaju nekoliko setova Lego Duplo i to nikad ne dosadi. Možda ponekad zna proći koji dan da stoje u kutiji, ali uvijek im se rado vrate. Zara je tek nedavno dobila pravi interes i kad ih krene slagati koncentracija joj traje najviše od svih igara kojima se zabavlja. Možda kod neke djece nisu totalni hit, no prije bih rekla da s poklonom Legića sigurno ne možete pogriješiti, pogotovo ako se radi o njihovom trenutno najdražem liku iz crtića. Poznajem malca koji zna na pamet sve kodove svojih Lego setova i s nestrpljenjem čeka nove da ih nažica od bake i djeda ili mame i tate. A poznajem i dečka koji fotka svoje Lego setove profesionalnim fotićem, sve vrlo smisleno točno kako treba biti i to za svoj blog samo posvećen tome. Kao i svaka velika priča i ova ima svoje fanatike. Meni su kockice osobno jako drage, a pogotovo kad primjerice vidim Zaru da se hvata kutije s Legićima znam da sam barem pola sata “mirna”.

Tako smo se ove nedjelje uputili na izložbu kako bi barem malo pobjegli od ljetnih vrućina. Iako je to bio tek drugi dan od otvorenja izložbe, nije bila gužva u toj mjeri koju sam očekivala, jer su očito svi uistinu još na moru. Nema tu puno mudrolije, izložba je genijalna i preporučam je svima. Od Disney setova poput Lilo and Stich-a, Star destroyer-a iz Star Wars-a, u ljudskoj veličini Martine Navratilove, te najvišeg čovjeka u povijesti; Robert Wadlowa, koji je složen u stvarnoj veličini od 254cm što je fascinantno vidjeti kao usporedbu. Tu se može vidjeti i Batmobil, u omjeru 1:1 što djeluje baš impresivno. Tu su i vrhunske makete poznatih svjetskih građevina poput Sydneyske opere i Kipa slobode. Curkama su jedni od najzanimljivijih modela bili oni pokretni poput čovjeka koji kosi travu, sobova koji vuku saonice Djeda Božićnjaka ili pak razno raznih vlakića koji se pritiskom na gumb kreću svojom tračnicom. Tu je i velik broj raznih dvoraca i uprizorenih bitaka. Čak su se i dotakli anatomije te prikazali pojedine organe ljudskog tijela, a da ne pričam o rekonstrukciji Titanika koji je napravljen u omjeru 1:25, od 500,000 lego kocaka, sveukupne duljine 11m, a visine 3m. U detalje je primjerice prikazan dio palube na kojoj su se Leo i Kate upoznali, dvorana za ples gdje ju je čekao kod sata, kao i automobil na dnu broda gdje su vodili ljubav. Ma divan je! Ja sam jedna od onih koja uvijek cmizdri gledajući Titanic pa me ova maketa baš oduševila!

  izložba lego kockica zagreb   dvorac od lego kockica   lilo i stich lego kockice   lego kockice kuća od Batmana     lego kockice taj mahal   lego kockice kip slobode   lego kockice sydney opera   čego kockice martina navratilova   lego kockice robert pershing wadlow                              

Da ne zaboravim napomenuti, izložba je podijeljena na 12 zona; Gigant zonu, Aleja sportskih zvijezda, Human body- neobična lekcija biologije, Velika zona Star Wars, Figure super heroja napravljene u mjerilu 1:1, Zona bajki, Zona fantasy, Figure iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti, Edukacija, Arhitektura svijeta, Zona robota te Mozaici.

Na radu s prvom ovakvom izložbom bilo je angažirano nekoliko desetaka osoba koje su gotovo cijelu godinu slagale kocke, dizajnirale makete, gradile vitrine i aranžirale scene iz bajki, filmova te realizirale vlastite ideje. U ovom trenutnku na tom neobičnom projektu radi otprilike 100 osoba. Kocke i konstrukcije dolaze iz nekoliko europskih zemalja, a veliki broj njih su rijetki unikati koji su jako teško dostupni na tržištu.

Osim svih tih krasnih izložbenih komada ono što će djecu također vrlo oduševiti (a i roditelje još više) je Zabavna zona; na posebno odvojenom dijelu, predviđenom za igru i slaganje Legića. Uistinu je prostrana, ima raznih kocaka, lijepo raspoređenih stolova, ploče gdje možete ostaviti svoje ime ili napisati neku poruku, do staza i skakaonica  gdje djeca mogu spuštati autiće koje su netom složili. Tu je također i prostor za stvaranje modela od ogromnih kocaka, a odrasli mogu i popiti kavu dok gledaju svoje klince kako stvaraju nove kreacije. Na kraju izložbe prolazi se kroz manji lego store gdje možete kupiti legiće. Jutarnja ulaznica je 30kn, popodnevna 35, a također ima i opcija 2+2 gdje je moraju minimalno biti dvije odrasle osobe i tada su sve ulaznice po 30kn. Djeca niža od 95cm imaju besplatan upad. Mi smo se zadržali oko dva sata, čak i malo duže.

    tata slaže kocke                   Svakako moja velika preporuka, koliko za klince, toliko i za nas odrasle! Izložbu možete pogledati do 30.rujna.2018.

2 thoughts on “Izložba Lego kocaka u Zagrebu”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.