Jesen se ove godine prišuljala nekako baš kasno. Bar sam ja dobila taj dojam. I zatim smo se preko noći prebacili na pripreme za Božić. Ako pričamo o pravim božićnim fanaticima, znate da ćete me naći među njima. Volim kupovati poklone puno ranije (ako u srpnju naiđem na neki poklončić za dragu mi osobu i znam da je baš to za nju, neću se lišiti kupiti poklon koji će je čekati do prosinca); nestrpljivo sam početkom studenog pratila Gold fm stranicu kada će pustiti svoju Xmas listu koju obožavamo jer nas ne maltretira s reklamama kao YouTube, a lijena sam instalirati neku aplikaciju da izbjegnem ovaj problem. Kitim stan već laganini čim prođu Svi sveti, isto tako rano počinjemo i sa slušanjem Sinatre, te smo jučer pogledali i prvi nastavak filma Sam u kući. Uskoro ću krenuti sa svježim girlandama i vijencima te buketima mirisnog bora, čempresa i eukaliptusa u svom stanu. Kićenje bora ostavljamo za Badnjak. To je naša tradicija i mislim da Badnjak upravo zbog tog ima svoju posebnu čar. No zato su lampice i girlande po svuda već krajem studenog. Treba naći balans, složit ćete se. 

No da se ja vratim na jesen. U moru priprema za Božić, zaboravimo nekad na ovu prekrasnu jesen. Ne mogu zamisliti da već sad pečemo božićne kolačiće kad me još uvijek čeka nekoliko bundeva iz tatinog i maminog vrta koje planiram iskoristiti u domaćoj krem juhici ili na salatu. Isto tako obožavam i sve ovo zlatno lišće, a ponekad i kišne dane i maglovita jutra. Za mene je jesen, nov početak; kad krene rujan i zatim listopad koji me zovu da se spojim s prekrasnom prirodom punom boja, mirisa i okusa. Iako sam ove jeseni dosta ubrzala jer nekako razmišljam kako početkom sljedeće godine neću možda imati toliki kapacitet s obzirom na treće tromjesečje trudnoće, opet vjerujem da uživam u o ovoj divnoj jeseni.

Kako bi detalji ostali zabilježeni i ovdje na mom blogu, napisat ću vam par savjeta za veletržnicu cvijeća za koju me često pitate i objaviti nekoliko meni dragih fotografija i detalja koja su obilježila jesenski home decor u mom domu ove jeseni.

Već neko vrijeme koristim drvene krugove za svoje vijence i dekoracije.  Mislim da ću klasični božićni vijenac napraviti kao i prijašnjih godina, ali vidjeli ste da sam ovo ljeto radila divan lavandin vijenac upravo iz istih krugova kao što sam radila i ovaj jesenski. Moj prvi pokušaj bio je vezan na uskršnji decor, možete se prisjetiti OVDJE.

Zatim sam radila vijenac s lavandom. Stan je mirisao na lavandu još danima. Evo prisjetimo se kako je to izgledalo, kliknite OVDJE da biste otvorili Reels.

Kada posjetiti Zelenu tržnicu?

Iskreno, nemam pravi odgovor. Nisam tamo toliko često i redovito da bih vam znala reći kada je ponuda najbolja. Ono na što se ja fokusiram je da probam doći što ranije. Što to točno znači? U periodu između 05,30. i 06,30 sati u jutro. Cvjećari i dekorateri dolaze u to vrijeme po najljepše pušleke, buntiće i grane što je logično; trebaju i oni otvoriti svoje radnje, a i pripreme za svadbe traju od ranih jutarnjih sati. Ako ćete doći u kasnijem terminu, ima nekoliko dućana s uvoznim cvijećem, no tamo nisam baš tako čest gost. Osim kad sam u potrazi za cvijećem koje nije sezonsko. Kako se moje cvijeće koje me uveseljava u našem domu uglavnom bazira na godišnjem dobu kroz koje prolazimo,  trudim se biti što aktivnija po pitanju ranijeg buđenja kako bih “upecala” najljepši komad anemona, ranunkula, dalija ili božura.  Evo par nekoliko prekrasnih primjeraka u pravim jesenskim bojama. Obavezno kapnem koju kap Purficationa u kombinaciji sa šećerom kako bi cvijeće duže održalo svoju svježinu. Obavezno svaki dan promijenim vodu i malo podrežem stabljiku. 

Veletržnica cvijeća nije zelena tržnica (iako je svi tako zovemo pa ćete često na mom profilu naići da je upravo tako zovem), već Veletržnica Žitnjak, i pri ulasku imate rampu, a ako idete autom kao ja, ulaz se naplaćuje 10 kn.

Ono čemu se sad veselim su grane bora, čempresa i imele. Obožavam te zimske mirise. I sami znate koliko se često ponavljam kako obožavam sve šumske mirise i kako je to vjerojatno iz razloga što “tijelo traži” kao podršku dišnom sustavu. Zato sam i tako veliki fan eteričnih ulja šumskih nota. 

Najčešće se na veletržnicu uputim s nekom vizijom. Jer kad dođete na zelenu a da i sami ne znate što biste, ili ćete biti užasno neodlučni ili ćete na kraju pokupovati svega i previše, a neće vam sve biti potrebno. Zato proskrolajte Instagramom, Pinterestom i po profilima koji vas inspiriraju kako biste dobili neku ideju i vizual što točno želite raditi. Imate tamo i dućančić u kojem ćete naći potrebne alate poput cvjećarske žice i  spužve, razne trakice, škare, vaze, papir za zamatanje.. Ima svega! Meni su najdraži boxevi puni raznih grana, suhog cvijeća i imam nekoliko dragih ljudi s kojima uvijek volim malo popričati kad ih vidim. Ne zaboravite na keš, jer kartice tu ne prolaze. Znala sam ići nedjeljom i bilo je izlagača, no ne svi. Nekad nekog nema ponedjeljkom. Na blagdane nisam imala potrebu ići tako da vam ne mogu reći rade li tada. 

A sada vam ostavljam par fotki mog jesenskog vijenca u kojem sam uživala stvarajući ga. Slagala sam ga cca 2 sata. Uz kavu i jazz. Čisto guštanje. Tako želim i vama kad budete došli doma s ulovom sa zelene da ispraznite glavu i uživate u stvaranju svojih kreacija. Za vrste ovog suhog cvijeća nemojte me pitati jer ne znam, kako sam šetala zelenom, tako sam na oko birala ove pušleke. 

Detalji sa stola: Vaza i lampa – JYSk

Drveni krugovi: @mayolis_home_decor

Ostatke grane šipka ubacila sam u novu vazu – radi se o DENNO vazi boje cigle. 

Lampa : @concrete_pastel_design      Stolica: @leaaviani

Nadam se da ste uživali u ovom postu, ne zboravite na predivnu jesen još koji dan, a zatim se  prepustite božićnim čarolijama. Želim vam lijep nadolazeći vikend, tipkamo se i pratimo. 

Ines 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.