Kalklitir u našem boravku

Uz ovu zanimljivu boju kojom smo nedavno osvježili dnevni boravak, veže se daleka povijest. Boja je na bazi vapna, a boje na bazi vapna ljudi su koristili još prije 7000 godina u Mezopotamiji s kojom su bojali svoje hramove. Na isti način nastavljaju Egipćani, Grci, Rimljani, srednjovjekovna Europa pa sve do danas gdje se još uvijek koristi u našim ruralnim sredinama. Zapravo, kako sam sve više čitala o ovoj boji, nije mi jasno zašto smo je zamijenili s nekom drugom jer je prirodni insekticid, netoksična je, površine dišu i radi tog ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Idealna je za unutrašnje i vanjske zidove.

Ono što konkretno Kalklitir boju (na islandskom: kalk- vapno / litir- boja) čini drugačijim je posebna formula vapna s pigmentom koja dolazi u obliku praška. Prašak se miješa s običnom vodom od kojeg dobijemo vrhunsku boju specifične po svojoj mat teksturi i različitim bojama nijanse. S vremenom kako boja stari, postaje sve ljepša i idealna je za sve stilove; od klasičnih do modernih.

     

S obzirom da je boja ekološki prihvatljiva, samim korištenjem boje smanjiti ćete emisiju ugljika u atmosferi.

Kad sam po prvi puta naišla na Kalklitir, javila sam se Lili i upitala je “Što je Lili ovo na zidu molim te, i izgleda tako lijepo?” Ovo je prva fotka koja me osvojila:

 
@_designtales_

Objasnila mi je o kojem je brandu riječ te sam ga ubrzo pronašla na Instagramu i počela proučavati koje sve nijanse nude i zamišljala svoj novi zid u našem stanu.

Lili je sve lijepo objasnila :

Kada se pomiješa s vodom, sadrži manje od 5% veziva i nema plastičnu foliju i boja je VOC free (volatile organic compounds). Ni jedan od pigmenata (mineralni ili zemni oksidi) koji se koriste u proizvodnji nije opasan. Dok se suši na zidu, samo voda isparava, nema štetnih isparavanja i nakon sušenja boja je potpuno sigurna za boravak u prostoriji. Tako da smo mi svi mogli biti u istoj prostoriji za vrijeme bojanja. Vapno, zbog njegove visoke alkalnosti, ubit će plijesni i gljivice i pomoći spriječiti rast gljivica na površini. U boju se ne dodaju nikakvi konzervansi.

Što se pak tiče tehnike bojanja, mi smo se odlučili na X potez zato što njime možete postići ovakav cloudy efekt. Boja je pakirana u papirnate vreće u obliku praha kojeg morate pomiješati s vodom. Miješali smo pjenjačom 10-ak minuta, točnije koliko treba smjesi da se razgradi, da smjesa bude jednolika tj. da nije grudičasta.

 

Vrlo jednostavno, pazeći da se kist dobro prije svakog nanošenja ocijedi, potez po potez nanosili smo boju na zid. S lijeve na desnu stranu. Sve u jednom komadu, pa kad se osušila, išao je drugi sloj. Prvom sloju je trebalo od prilike šest sati da se osuši. I izgleda vrlo tamno, no kako se suši, postepeno svijetli. Vrlo je jednostavno, i ti X potezi kao da vam daju tu neku umjetničku slobodu, nemate što pogriješiti.

O tehnikama bojanja možete pogledati video na njihovoj stranici.

Nijansa na koju sam se odlučila je Lute primo. Odlučite li se na kalklitir boju, prilikom biranja nijanse, pripazite na fotke s Instagrama. Sve imaju neki specifičan filter i predlažem da gledate uzorke s njihovog web shop-a, jer su realne, znate da filteri mijenjaju fotku, i to ponekad dosta drastično.

           

I za kraj, razmišljate li već neko vrijeme o promjeni u nekom od prostorija u vašem stanu, zašto ne biste krenuli od boje na zidu? Vjerujem da nećete požaliti, pogotovo ako se radi o ovoj specifičnoj Kalklitir boji. Otiđite sad odmah na Instagram i inspirirajte se.

A ako se još uvijek dvoumite oko kupnje boje i preskupa vam je, još danas uz moj kod ines25 (sve malim slovima) vrijedi moj popust od 25 % na kupnju Kalklitir boje. Sretno!

I evo još nekoliko mojih favorita, ujedno i inspiracije:

@_designtales_
 
@_designtales_
 
@ezgipolat
 
@marieolssonnylander
 
@fresh_delivery

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.