Kruška jabuka šljiva, mene voli Iva
21. srpnja 2017.

Ne znam kako vi, ali ja već sada lagano maštam o svježoj jeseni punoj mirisa, boja, redovitog ušuškavanja pod dekicom uz čašu vina ili đumbirovog čaja; curke idu ranije u krevet, ja imam više vremena za sebe. Nismo još bili na moru i iako se veselim ribi, dagnjama i svježim smokvama, ja već maštam o kestenima, grožđu, bundevama… Pa kako svako godišnje doba nosi svoje čari tako se nikako ne smiju isključiti divne šljive i sve ono što one nude. A kad imaš na raspolaganju punu vreću domaćih, finih i sočnih šljiva, obavezno nakon klasičnih knedli mora pasti i koji kolač.

Ja sam se ovaj put iskušala u pikantnoj crostati. Moram priznati da sam mislila da će mi tekstura tijesta ispasti kompaktnija, no s druge strane svako zajedničko druškanje i pečenje kolača s mojim djevojčicama meni je uspjeh. Ne znam da li ste zaljubljenik u začine, ali ako jeste, onda je što se tiče mirisa, ovaj zavodljivi miks definitivno za vas. Cimet, lovor, papar, med, klinčići, muškatni oraščić… Divno! Čak me malo podsjeća na božićne medenjake pa ako i nemate sve te sastojke, slobodno se poslužite već gotovim miksom začina iz vrećice. Amelie se uvijek posebno razveseli kad je tijesto u pitanju jer ima naravno svoj pribor ( među kojima mi je najslađi mali kalup za kolače) i baš mi je ponekad žao što ne radim kolače malo češće. Ali toliko volim slatko da bih tada bila još trodupla, vjerujte mi. Ovako vodim borbu s kilogramima, a kako bi tek bilo tada!

Ovaj sam recept skinula s Coolinarike, ali sam umjesto šećera po šljivama stavila med. Kad se kolač ispekao bio je pun soka, čak malo i previše po mom ukusu. Ali se sutradan to sve stopilo i povezalo te moram priznati da je jako ukusno i sočno. Kad bih birala, radije bih da je sočnije nego presuho, ali za moj ukus je opet bilo malo previše soka, tako da ću slijedeći puta preliti ili manje soka od marinade, ili staviti manje šljiva. Šljive su bile toliko sočne da ne znam što bih još rekla osim, ne kaže se bez veze — domaće je domaće. Stoga, iskoristite što god dobijete iz maminog, bakinog ili tetinog vrta, a ako imate još pokoji dobar recept sa šljivama, molim vas, proslijedite! Za sve sam opcije, samo da nije varijanta sa šljivama i mesom jer nam je ta opcija na našim redovitom jelovniku, to obožavamo i radimo dosta često. Radujem se vašim prijedlozima!

Recept možete pronaći na Coolinarici. 

     
Košarica, KIK
 
daniel wellington watch plums polona polona kitchen on the table
Sat, Daniel Wellington
           
polonapolona polona amy winehouse crostata food desert plums šljive kolač ljeto books coffee lifestyle blogerica
Šalica, Polona Polona
 

1 thought on “Kruška jabuka šljiva, mene voli Iva”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.