image00004

Maja je jedna velika kreativka i topla duša koju sam imala priliku upoznati i u živo. Spaja nas naše Zagorje. Pričale smo još prije nekih godinu dana o realizaciji njene ideje i koliko jedva čeka pokrenuti svoju malu radnju na Instagramu te sa svima podijeliti ljubav prema šivanju. Ja bih rekla, prije svega prema detaljima, jer to je ono što njene radove čini posebnim. Kragnice su tolike divne, isprepletene sitnim detaljima,i kad ih vidite, prvo što pomislite je “Wow! Pa treba to znati sašiti! I ne samo to, treba i vremena da se to sve izveze, i naprave takvi sitni predivni detalji.” 

Jako mi je drago da je predivan brend Mali vez u pogonu već neko vrijeme i vjerujem da će se za njega još puno čuti jer Maja ne staje sa svojim idejama i zamislima. Proizvodi koji nastaju nisu trendovski već više od toga, bezvremenski su i inspirirani nekim starim vremenima. Kaže Maja: “Dizajnirani su i osmišljeni tako da ćete svoj Mali vez proizvod zavoljeti i čuvati na posebnom mjestu i nakon što ga “prerastete“ . Odjevni predmeti i dodaci su ukrašeni ručno apliciranim vezom koji je posebno izvezen u trenutku same izrade što svaki od proizvoda čini unikatnim i jedinstvenim te mu tako daje posebnu vrijednost. Osim toga, ono jako pohvalno je da brinu o okolišu i prirodi te su materijali (tkanine, konci, ambalaža) od kojih se radi, vrlo kvalitetni i prirodnog podrijetla, s vrlo malim postotkom primjesa umjetnih vlakana kao npr. elastan, što odjeću čini ugodnom za nošenje.
Tkanine koje koriste su pamuk i lan, u kombinaciji s viskozom i elastanom u minimalnoj količini. Za još ugodnije nošenje bez grebanja i osjećaja peckanja, koriste i lan koji je obrađen Stone washed tehnikom tzv tehnikom ispiranja kamenom.

Sve zvuči bajkovito i uistinu inspirativno. A sad da vam malo predstavim Maju, koja mi je odgovorila na par pitanja. 🙂

Koje su tri riječi kojima bi opisala samu sebe? Predstavi nam se malo 🙂

Jako mi se teško opisati samo u tri riječi, ali probat ću u tri kratke natuknice.
Prije svega sam obiteljski tip i obitelj mi je uvijek na prvom mjestu.
Jako volim pjevati i glazbu općenito. Glazba mi je temelj svega u životu i uvijek je pravo vrijeme za nju.
Mašta je temelj svega , od malena maštam o svemu i svačemu i tome težim, to me čini sretnijom .

Koliko sam te uspjela “prokužiti” u srcu si jedna velika kreativka i jako uživaš u ovome što radiš. Kako je izgledao taj trenutak kad si odlučila što želiš raditi, kako se rodila ta ideja da bi svoju kreativnost pretočila u vez i u šivanje?

Osoba sam koja jako voli planirati i nema prevelike spontanosti kod mene. Možda kad sam bila mlađa, ali i tada sam voljela sve unaprijed isplanirati. Tako da je ideja o vezenju postojala, no do branda Mali vez trebalo je puno promišljanja. Kako sam odrasla uz mašinu i kreativnost i rad svojih roditelja koji su prije puno godina imali obrt, kasnije sam se i sama školovala u tom smjeru te završila TTF kao dizajner tekstila i odjeće. To je bio temelj, i moralo je biti nešto vezano uz šivanje. Spontano kod pronalaženja ideja naišla sam na vez i počela s njim. Neko sam vrijeme vezla na platno i eksperimentirala dok se nije stvorila jasna vizija što želim raditi.
Jako volim bezvremenske odjevne predmete i dodatke. Imaju svoj šarm u svako doba, pa sam pomislila da bih voljela i ja tako nešto proizvoditi. Ideje su se stvarale same od sebe, također uz pomoć moje majke koja je majstorica u šivanju. Moje ideje su jako brzo postajale stvarni i gotovi proizvodi koje danas nas dvije zajedno usavršavamo.

 

Gdje pronalaziš inspiraciju? I koliko ti vremenski treba da napraviš neke jednostavne detalje? Pretpostavljam da sve ovisi o zahtjevnosti i o veličini materijala, pogotovo onih koji zahtijevaju vezenje?

Inspiracija mi je prvo bila Pinterest, a sada i Instagram. Vjerujem da smo svi tako krenuli, a i kreativnost treba poticati i pratiti neke trendove. Nismo uvijek prepuni ideja i ponekad jednosavno ništa iz nas novo ne proizlazi, pa tako listam i listam dok se ne napunim inspiracijom i ruke same krenu.
Vezenje je vrlo precizan posao, a i počela sam sama sebi stvarati neki presing i nivo ispod kojeg više ne idem. Uvijek dižem ljestvicu sve više i ne želim, a i ne mogu se vraćati na nešto što sam radila prije. Jednostavno je tako, što više radim to su motivi kompleksniji i zahtjevniji, tako da mi i oni najjednostavniji oduzimaju dosta vremena. Najviše uloženih sati vezenja su svakako vezovi u okviru koji su cijeli ispunjeni sitnim motivima; nema kraju popunjavanju i nikad mi nije dovoljno detalja.

Materijal kojeg koristite za odjeću je prirodan, i sviđaju mi se zemljani tonovi. Kako bi nazvala svoj stil? Je li to priroda koja te inspirira, život na selu ili neka vizija svog života kojoj težiš? Ispričaj mi malo o toj vašoj kućici i bregima i drvećem kojima ste okruženi. Odmah poželim izaći iz grada!

Nadam se da sam vam barem malo uspjela približiti simpatičnu i kreativnu Maju. Mi jako volimo njene proizvode, kad kažem mi, mislim na moje curke i mene 🙂 I vrlo često nosimo gumice, kapice, a i od nedavno i bluzice. Stavim vam još par fotkica koje su mi ostale, a vi skoknite do mog profila na Instagramu i zaigrajte darivanje koje traje još večeras do ponoći. I ne zaboravite naravno zapratiti Maju na njenom profilu Mali vez. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.