feature image Mood board – kako napraviti svoj kolaž inspiracije?

Bila sam nedavno na jednoj zanimljivoj radionici koju je organizirao JYSK, a ticala se kreiranja vlastitog mood board-a. Bilo je zabavno i prije svega kreativno. Sami smo mogli odlučiti hoćemo li krenuti u smjeru stvaranja novog inspirativnog doma kakvog bi htjeli i o kojem maštamo, ili ćemo se dotaknuti samo jedne prostorije koje bismo htjeli osvježiti. Nekome takvi projekti idu kao od šale i već imaju cijelu viziju u svojoj glavi, dok nekome ne idu ni malo lako. Cilj je doći do finalne ideje kako biste mogli upoznati svoje unutarnje želje i vizije, te na kraju uostalom i napraviti jedan inspirativan kolaž koji će vas odvesti u smjeru kojem želite, ali isto tako možda u početku i u smjeru u kojem ne želite. Što isto zapravo nije loše jer ćete doći do nove spoznaje, a to je da ste otkrili ono što u vama ne budi emociju kakvu ste željeli. Što je isto okej jer je poanta da na kraju shvatite koje su to boje, uzorci, linije i modeli koji vas ostavljaju bez daha ili pak, ono suprotno u vama, bude onaj meh osjećaj koji govori da to nije baš pravi izbor za vas, pa ako ništa drugo krenete opet iz početka kako biste došli do finalnog rješenja.

Često se znam pozabaviti raznim aplikacijama kojima uređujem svoje fotke i storije, te prije odlaska na radionicu nisam zapravo niti bila svjesna da svakodnevno, stalno i iz nova radim neke svoje mood board-ove. Bilo to najčešće u svojoj glavi gdje svoju viziju kasnije pretočim kroz razne set upove i product styling fotke, ili ono svima najpoznatije, kroz slaganje svog feed-a za Instagram. Vjerujem da je on najbitniji kolaž mojih social media kanala koji prije svega mora biti dovoljno inspirativan i usklađen bojama kako bi taj estetski dio privukao ciljanu publiku, te prije svega ljudima dao onaj topli osjećaj i neke nove ideje bilo za dekoraciju, dom ili dječji dekor.

Stoga me ova tema posebno zainteresirala i prije svega baš sam se obradovala što sam bila dio ove radionice. Dobila sam od vas podosta upita na tu temu i kako sam uopće došla na tu radionicu. Ako vam se takve stvari čine interesantnijima i voljeli biste biti dio toga, na vama je da pratite JYSK-ove društvene mreže jer će biti još takvih sličnih radionica, a ideja je da ih bude u više različitih gradova s različitim temama. Radi se o koncepetu radionica s ciljem promicanja vrijednosti vezane za kvalitetu života, uređenje interijera, danske kulture te aktivaciju zajednice kroz različite društveno odgovorne projekte. Tematika radionica mijenjat će se ovisno o interesu i periodu godine tako da će se JYSK potruditi pokriti različita područja od DIY projekata, izrade mood board-a do uređenja terasa i balkona, ručnih radova, Zero waste načina života… Vjerujem da će biti još vrlo zanimljivih i poučnih JYSK Life Club koncept radionica i da će biti prilika da uživate u njima! So stay tuned!

A pošto je ova tema privukla dosta pozornosti dala sam si malo truda i istražila neke osnovne smjernice koje bi vam mogle biti od koristi prilikom slaganja vašeg mood board-a.

Što je to mood board prije svega?

Ako vas interesira dizajn, i vječito ste u potrazi za nekom vrstom inspiracije, onda je stvaranje vašeg mood board-a idealan način da vaš potencijal i ideja rastu kroz slaganje vašeg jedinstvenog kolaža. Prije svega mood znači raspoloženje, a board ploča. Kad to dvoje spojimo dolazimo do jednog kolaža isprepletenog slikama, predmetima, a može biti i tekstovima jer prije svega ne postoji ograničenje u stvaranju vašeg vlastitog mood board-a. On služi kao inspiracija ne samo primjerice dizajnerima interijera, grafičkih dizajnera ili fotografa. On može biti dio vaše priče kako biste stvorili neki svoj vision board bilo da se radi o nekoj novoj bitnoj odluci koju ste donijeli i za kojom žudite da bude prekretnica vašeg života. I u tom momentu vi radite na svojoj ploči, na svojoj viziji koja vam je inspiracija, koja vam stoji na vašem radnom stolu, na zidu uz krevet ili ogledalo; kako biste je svakog dana gledali, da vas usmjerava, motivira i inspirira. Vi ste ti koji morate svoje želje i ideje unijeti u taj kolaž i napraviti najbolju verziju onoga što želite. Bilo da se radi o uređenju novog kutka u vašem domu, da se radi o skupljanju novaca za vaše destinacije iz snova, bilo da se radi o planiranju vaše svadbe ili pak imate ideju napisati fenomenalnu knjigu i kroz mood board fokusirat ćete se na likove, njihove karaktere, domove, priče;  jer upravo nju koriste i pisci.

Dakle motiva ima bezbroj. Ja vjerujem da je moodboard zapravo emotivni prikaz vas samih i da ćete slaganjem fotografija, isječaka, tekstova i vaših želja doći do rješenja i da će vam pomoći u stvaranju vaše finalne vizije ostvarivanja stvari kojima težite. To je zapravo ona vizija koju želimo izazvati u sebi i staviti je na papir. Jer ako to nije na papiru, ako u to ne gledamo svakog dana i ne težimo tim promjenama i željama, ako u to ne vjerujemo; taj naš moment, ta naša želja neće ni izaći na vidjelo. Bar je tako kod mene. Ako to ne kažem na glas, ako to ne zapišem, ako ne težim tome i ne pitam se što ja po tom pitanju mogu napraviti kako bih ostvarila svoj cilj, on se neće ostvariti! Neka vam mood board posluži u tom smjeru.

Kako napraviti svoj moodboard?

Izaberite temu

Vizualizirajte si svoju temu. Odlučite što želite i koji vam je krajnji cilj. Pitajte se što ja to želim napraviti? Jesu li to neke promjene u mom domu? Je li to radni prostor koji me guši? U kojem nemam inspiracije? Koji mi ne da priliku za rad i rast? Jesu li to moje neke loše navike koje želim izbaciti iz svog života? Je li to svadba s čijim planovima uskoro krećete a ni sami ne znate kako želite da ona izgleda i kojem stilu da se prepustite?

Izaberite materijale kojima ćete se poigrati

Kad ste odlučili koja vas tema muči / nadahnjuje, kad uvidite gdje su vas vaše misli odvele, vrijeme je da se odlučite koja će to tehnika biti. Vrlo je jednostavno. Vama za vaš moodboard može poslužiti običan frižider gdje ćete objesiti svoje motivirajuće fotke i poruke. On može biti fotka koju ćete namijeniti kao wallpaper na vašem mobitelu. Isto tako neki običan okvir koji ćete uokviriti s vašim izrescima iz novina, časopisa ili ćete si isprintati određene predmete, fotografije i citate kojima ćete složiti priču, uokviriti je i staviti na zid. To može biti neka zanimljiva ploča od pluta, metalna mreža, pa na nju kvačicama pričvrstite izrezane isječke, fotke i motivacijske poruke. Možete i objesiti običnu vrpcu na koju čete pričvrstiti ono što vas motivira. Ujedno će vama biti motivacija, a s druge strane poslužit će i kao dekorativan dio na vašem zidu. I ono najbitnije probudit će u vama emociju. Želju. Inspiraciju. To je cilj mood board-a. Da dođete do rješenja. U mojoj kuhinji na vratima od špajze nalazi se tapeta kao školska ploča i vrlo često na njoj kredom pišemo podsjetnike i stvari koje nas motiviraju, možda vam i to posluži kao ideja za vaš mood board.

     
Fotke: Pinterest
 

Ako se ne vidite među stvarnim kolažom, isječcima iz novina, škaricama, ljepilom i wash trakom, napravite svoj virtualni mood board uz pomoć nekih programa. Ja sam se navukla na Over aplikaciju i vrlo često se uhvatim kako minutama nešto kemijam, slažem, mijenjam. Najčešće su to fotke za moj feed na Instagramu ili za blog.

Kako krenuti?

Probajte zamisliti onaj dobar osjećaj kada ste pronašli rješenje ili kada ste ostvarili nešto za što ste se dugo trudili. Neka taj osjećaj bude vaša nit vodilja. U centralni dio mood boarda stavite fotografiju ili citat koji su vaši pokretači, koji stvaraju taj osjećaj. Ako je to neki cilj koji vas motivira kako bi napredovali na poslu, ili kako biste promijenili svoj posao, počeli se baviti nečim drugim; stavite u fokus riječ ili motiv koji vas tjera na tu promjenu i ostvarenje svojih ciljeva. Ako je to recimo promjena izgleda vašeg dnevnog boravka neka to bude predmet kojem već duže vrijeme težite i za kojeg znate da bi unio najveću pozitivnu promjenu izgleda vašeg boravka. Uzmimo u obzir da je to neki prekrasan trosjed ili počivaljka kojeg pikirate već duže vrijeme. Odlučite se za boju zida i pronađite kolaž u toj boji te ga zalijepite na vaš papir kojeg ćete uokviriti / zakačite na pluto ploču, i na njega zalijepite kauč o kojem maštate. Imate kauč, imate novu boju zida. Vrijeme da je izaberete tepih i jastuke. Koje uzorke volite? Koje teksture vam stvaraju ugodu? Je li to pliš? Je li to čipka? Je li to neka jednostavna lanena jastučnica? Pa to je lan! Okej prozračnost i jednostavnost, to je isto što bih i ja izabrala! Dozvolite si da vas misli vode u onom smjeru koji u vama budi radost i inspiraciju. Poigrajte se detaljima poput dekorativnih sitnica, boja, tekstura, uzoraka; kombinacijom stilova. Nema pravila. Ako vam je bitan točan raspored mood board-a, poigrajte se kompozicijom, ako ne, jednostavno posložite fotke kako vi osjećate da je pravilno.

Evo nekoliko mojih primjera:

   

Ovakve inspirativne vizualne ploče možete raditi svaki mjesec ili čak tjedan. Bitno je da su odraz vaših težnji i želja i da vas prije svega motiviraju. Želite li promijeniti svoj stil oblačenja, pronađite na društvenim mrežama osobu koja vas inspirira, isprintajte njene najbolje kombinacije i napravite kolaž. Obožavate crtati i ideja vam je napraviti dječju slikovnicu? Zamislite likove, mjesto, vrijeme u kojem se priča odvija, stavite sve na papiri i slažite kolaž sve dok vas ne odvede do rješenja! Želite poraditi na svom tijelu, unijeti više tjelesne aktivnosti, zdravu prehranu i smršaviti? Izrežite motivacijske poruke, slike, vježbe koje ćete raditi i stavite ih sve na jedno mjesto! Imate Instagram feed na kojem želite poraditi i niste zadovoljni rasporedom boja i fotografija? Nađite profile koji vas inspiriraju, složite fotke i neka vam budu nit vodilja. Skinite si aplikacije poput Planoly, te se poigrajte rasporedom fotografijama kako biste finalno dobili inspirativan profil kakav želite.

Pomaže vama i pomaže vašim klijentima

Mogućnosti ima bezbroj, ideja također. Ono što je super u ovoj cijeloj priči je da se uz pomoć mood boarda-a nazire krajnji rezultat. On nam daje poticaj da ostvarimo svoju viziju. Pa isto tako kao što daje vama samima, isto tako može pomoći i nekom drugom da vidi tu vašu finalnu viziju, da vidi kako ste vi zamislili određeni projekt. Ako radite na svom brendu, na svom vizualnom identitetu, to je nešto što je sasvim uobičajeno, da mood board bude dio vašeg stvaranja.

Napravi više od jednog! Dajte si vremena, truda, napravite više različitih varijanti mood board-a dok ne dođete do finalnog rješenja za kojeg znate da je to to! Da točno tako treba izgledati vaša svadba ili da točno tako treba izgledati dječja sobica vašeg klinca. Istražujte, ne postavljajte si granice, a opet, isto tako budite iskreni prema sebi i ako si postavljate svoje ciljeve, neka oni budu za koju stepenicu više, tako da uvijek date još malo više od sebe. Dobra stvar kod ove cijele priče je da će vas potaknuti da se organizirate, da aplicirate svoje ideje, da unesete dobre promjene, da inspirirate sebe i druge, da eksperimentirate, izaberete svoj stil, budete svoji i prije svega da budete kreativni i da se fokusirate na ono što želite i volite. Budite otvoreni prema sebi, dajte si vremena, poigrajte se i stvorite kolaž koji će vas odvesti na nekoliko stepenica više, dati vam osjećaj da ste živi, da možete što god zamislite i da je došlo vrijeme za promjene koje si toliko dugo dugujute i odgađate! Evo i nekoliko mood board-ova što pronašla na Pinterestu, a mene osobne inspiriraju:                           I za kraj ostavljam vam link za Pinterest, pronađite si što vas inspirira https://www.pinterest.com/decor8/mood-boards/ Tipkamo se i nadam se da vam je ova tema bila interesantna!  

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.