kuhinja more less ines

Prvo što sam znala od samog početka bilo je da želim jednostavnu bijelu kuhinju koja će imati dašak vintage detalja, toplinu drva i keramički sudoper. To su mi bile najbitnije želje. Da se kuhinja spajala s dnevnim boravkom tu bih još i ubacila kuhinjski otok; moja tiha patnja koju sam barem malo uspjela nadomjestiti drvenim kuhinjskim kolicima koje dobih od muža za svoj prošli rođendan. Nisu skupa, a savršeno su se uklopila u našu kuhinju, što estetski što samom primjenom.

Planiranje i kupovanje kuhinje

Kad smo kupovali kuhinju imali smo ograničen budžet i bio nam je cilj proći što jeftinije, a opet kvalitetno jer je kuhinja najkompleksniji kutak u stanu kojeg definitivno nećete mijenjati svake godine usporedno s trendovima. Željela sam nešto klasično i svijetlo, i ispalo je kao stvoreno  da je trenutno skandinavski stil u modi, te se u Zagrebu upravo bila otvorila Ikea, nekoliko mjeseci prije nego smo se selili. Idealno kažete! U Ikei smo prošli savršeno. Ja sam uživala u traženju, kombiniranju i kupnji svakog komada namještaja, te upijala sve njihove ideje koje su me osvajale na svakom koraku (ne moram napomenuti da je tako i danas). Kad je došlo vrijeme slaganja kuhinje obišli smo nekoliko trgovačkih centara i svi su za svoj postupak planiranja kuhinje tražili određenu novčanu naknadu. I tu smo naravno gledali da uštedimo, a još pogotovo kad nismo ni bili u potpunosti sigurni gdje ćemo i što ćemo. Stoga smo se sami posjeli za jedno od ponuđenih računala na Ikeinom odjelu kuhinja i sami je krenuli programirati. Tu smo jednog simpatičnog djelatnika zamolili za pomoć koji nam je na kraju napravio sve. Isprintao nam je isplaniranu kuhinju te smo potražili majstora s kojim ćemo podijeliti zadatak jer smo se odlučili na varijantu da prednji dio kuhinje odnosno fronte kupimo u Ikei, a korpuse i stopere naručimo u Elgradu. Tako nam je ispalo jeftinije. Planiranje kuhinje nisu ništa naplatili.

Prije mjesec dana, nakon što smo po dogovorenom terminu došli zajedno sa svekrvom koja je kupovala kuhinju, otkrili smo da je i Ikea počela uzimati novčanu naknadu za planiranje kuhinje. No opet, sve ovisi. Mi smo došli s već unaprijed gotovo do detalja isplaniranom kuhinjom u njihovom programu, morate samo biti Ikein član; doma je fino isplanirate i zatim dizajniranu kuhinju pohranite u popis za kupovinu. Trebalo je samo provjeriti neke tehničke sitnice i da li su svi artikli dostupni. Na kraju nismo morali ništa platiti jer smo ju sami isplanirali dok planiranje kuhinje sa stručnjakom u Ikei dođe 400kn, no međutim, kad uplatite taj iznos dobijete njihovu poklon karticu s istim iznosom, što je opet veliki plus, evo sve o tome možete pročitati na njihovoj stranici. Još jedna meni odlična stvar kod Ikee je da ne možete kupiti nešto čega nema na zalihama. Nema plaćanja pa vi čekate da to stigne. Kad smo kupovali artikle za našu kuhinju, nisu svi bili dostupni, pa smo po nekoliko njih išli drugog dana i tada smo ih platili. Ne možete kupiti nešto što nije dostupno, mislim što je i logično, no to vam želim napomenuti zato što nam se selidba u naš stan desila preko noći. Do zadnjeg trena nismo znali hoćemo li uopće seliti (u gradskom smo najmu) i kad je došao taj trenutak nismo to mogli nonšalantno odraditi u svega par dana i to s dvoje djece ( moram napomenuti da je Zara tada imala samo dva mjeseca). Bio je kraj mjeseca i nismo si financijski mogli priuštiti dva stana istodobno, to nam je bilo neprihvatljivo.  Ulazili smo u potpunosti nenamješten stan s malom djevojčicom i bebom, te nam definitivno nije odgovaralo čekati kuhinju po mjesec i više dana. Mi smo to morali izrealizirati u petoj brzini jer smo istog momenta trebali kuhinju.

I tako smo odradili Ikeu, pa smo tražili majstora. To sam prepustila mužu, kao i sve tehničke stvari. Na kraju su Ikeini elementi čekali oko dva tjedna da nam dođe naručeni materijal iz Elgrada. Majstor je bio korektan i u jednom danu nam je složio kuhinju i dva ugradbena ormara; jedan u hodniku i jedan u spavaćoj. Cijela kuhinja koštala nas je 18,000kn. Svi ugradbeni uređaji su iz Ikee, a njih proizvodi Electrolux. Uređaji su nas koštali 10,000kn, fronte 3,500kn, a majstor i materijal 4,500kn. Stopere smo stavili na donjim elementima, a na gornjim ih nema. Ugradbenih svjetla isto nema. Te smo neke sitnice izbacili kako bi uštedili jer nismo imali ni perilicu rublja, ni blagovaonski stol i stolice, ni tv, kauč, ormare..

Koliko sam zadovoljna bojom, održavanjem i na koji način čistim svoju kuhinju?

Dakle, moja kuhinja je vrlo jednostavna. Na jednoj strani nalazi se radna površina s ugradbenom perilicom za suđe i keramičkim sudoperom do kojeg se nadovezuje jedan veliki element izgleda kao ormar, a čine ga ugradbena pećnica i ugradbeni frižider. Njega sam namjerno htjela nižeg od visokih stojećih elemenata kako bi dobio efekt zasebnog velikog ormara. Na drugoj strani, paralelno sa ovom, nalazi se drvena radna površina s ugradbenim kuhalištem, napom i ostalim klasičnim izvlačnim i visećim elementima. Na toj strani se nalazi i ostava na čija smo vrata nalijepili tapetu koja nam služi kao školska ploča; nekad bude podsjetnik, a nekad se curke zabavljaju i crtaju dok kuhamo ručak. Kupili smo je na ebayu za pet dolara.

      Fronte SÄVEDAL

Ne znam kako s kuhinjama visokog sjaja no ove su fronte poprilično jednostavne što se tiče cjelokupne površine. Packe od prstića i ruku se ne vide, a kapne li kakva masna kapljica, kao i na svakom elementu bilo koje druge boje ili materijala, potrebno je odmah obrisati kako bi bilo čisto i održavano. Mana elemenata je okvir koji na dnu skuplja prašinu i prosječno tri puta mjesečno, odnosno svakih desetak dana do dva tjedna, odvojim nekih 40ak minuta vremena te uz pomoć četkice za zube, vlažnih maramica i čačkalice, očistim sve što se primilo odnosno upalo u taj rub okvira, a bilo da je prašina, masnoća ili poneka mrvica. Nije teško, samo je dosadno i treba oko toga biti redovit i ustrajan želite li da vam elementi uvijek izgledaju čisto i novo.

    Drvena radna ploča Karlby

Iz estetske perspektive daje kuhinji prirodnu toplinu i prozračnost, no s druge strane treba biti oprezan s prirodnim bojama. Primjerice, kada režete svježe crveno zelje, sve odmah dobro prebrisati i paziti ne bi li ostala kakva kapljica ili mrlja zato što ju je jako teško skinuti. Ne možete naknadno natopiti žicu arfom ili cilitom i krenuti ribati po drvu, logično je da ćete ga oštetiti. Isto tako cikla, vino, kurkuma, sa svim tim prirodnim jakim bojama treba biti oprezan i pažljiv, te konstantno držati drvo čistim. Što se tiče njegovanja samog drva kao materijala, predlaže se povremeno premazati prirodnom prozirnom bojom za zaštitu. Ipak je to drvo koje je vrlo često izloženo vodi, toplini, mrljama itd. Dakle, pošmirglati i prefarbati. Mi koristimo našu kuhinju već dvije i pola godine i sada smo došli do toga da bi vrijedilo staviti novi sloj jer je na nekim mjestima drvo izgubilo taj zaštitni premaz, pogotovo oko sudopera, što je i logično, s obzirom da je taj dio vječno okružen kapljicama vode. Naravno, i ono dosta bitno, nema nikakvog rezuckanja na njemu, obavezno staviti dasku pa makar se radilo samo o jednoj kriški kruha ili sekundi posla kako bi prepolovili glavicu luka.

  Keramički sudoper DOMSJÖ i slavina GLITTRAN

Često ste me na Instagramu pitali za keramički sudoper. Vrlo jednostavno. Ovaj je najjeftinija verzija keramičkog sudopera u Ikei, i jako je jednostavan za održavanje. Znala mi je pasti čaša i razbiti se u njemu. Znao mi je skliznuti lonac i ništa se ne bi desilo. Priče poput onih da keramički sudoperi znaju pucati, puknuti i slično možda kod nekih modela jesu utemeljene, no kod mene takvih slučajeva nije bilo. Istim deterdžentom kojim perem suđe, perem i njega, a ako se desi kakva crtica od inox lonaca, tada njegovu bjelinu i čistoću održavam Arfom. Samo lagano, ali baš onako nježno i lagano sa žicom natopljenom Arfom kružim po toj crtici dok ona sama nestane. Obožavam estetiku, jednostavnost i tu bjelinu keramičkog sudopera i preporučila bih ga svakome kome se sviđa, a dvoumi se po pitanju njegovog održavanja. Što se tiče slavine, ona je također vrlo zahvalna i sve se lako čisti.

    Plinsko kuhalište

Kuhalište bih sada, da ponovno biram, možda uzela drugačije jer samo održavanje i nije tako jednostavno. Za razliku od sudopera koji izgleda i dalje kao nov, kuhalište ima čvrste rešetke od lijevanog željeza na koje se sve jako prima, a teško skida. Željela sam taj model jer mi se njegova rustikalnost uklapala u kuhinju, no sad bih potražila neki drugi koji je jednostavniji za čišćenje.

    Ako sam propustila još koji detalj, a vama je interesantan, slobodno pitajte. A pomišljate li na kupnju kuhinje u Ikei, evo nekliko savjeta. Tips: Obavezno napravite Ikeinu family karticu, treba vam svega minutu, a daje vam pogodnosti na određene artikle, kao i besplatnu kavu  kroz tjedan (vikendom ne). Probajte prvo sami u programu na stranici od Ikee izrealizirati svoju kuhinju, treba se samo malo potruditi, uštedjeti ćete i na novcu i na vremenu. Ako putujete iz nekog mjesta koji nije tako blizu Zagrebu, a računate na pomoć Ikeinog stručnjaka za planiranje kuhinje, nazovite prije Ikeu i rezervirajte termin, bez termina ništa. Ako niste znali, postoji odjel u Ikei, na kraju samog trgovačkog centra (nalazi se s desne strane od blagajni) koji se zove “Kakvo je, takvo je” i koji vrlo često nudi odlične komade namještaja u savršenom stanju po puno nižoj cijeni, čak do 70 posto sniženo, i to samo zato jer je artikl primjerice bio izložbeni primjerak, izlazi iz serije ili ima neko minimalno oštećenje. Mi smo u tom odjelu kupili Zari produljivi krevetić od kovanog željeza, bijelu kožnu počivaljku za dnevni boravak, povišeni blagovaonski stolac za cure, hranilicu, nekoliko lustera, blagovaonski stol i stolicu, a da ne pričam još o ostalim sitnicama na koje možete naići. Ono što većina već zna, u Ikei je sve stvar minimalizma. Pa tako i minimalno zapakiranih paketa koje ćete vi doma sami slagati, a isto tako i sami potražiti među policama jer vas u samom startu žele natjerati da se organizirate i razmišljate svojom glavom. Nemojte donijeti na kasu artikl koji na sebi nema kod (meni se znalo desiti) jer je takav artikl izložbeni primjerak; morati ćete ga ostaviti na kasi, a red na blagajni je toliki da nećete imati kada ni kako proći kroz cijeli centar da bi opet došli do tog vrča, vaze, ili šalice. To se naravno odnosi na manje stvari, no eto čisto da napomenem. Ako ste nešto zaboravili kupiti s odjela na katu, a već ste pred blagajnom, postoji prečac koji se nalazi odmah do prve blagajne. Velika siva vrata koja će vas dovesti do stepenica odnosno lifta koji vodi direkt na sam početak Ikeinog izložbenog odjela na prvom katu, odnosno do njihovog restorana. Ako imate djecu, postoji igraonica koja će vam uveliko olakšati, bitno je jedino da vaše dijete ispunjava visinu potrebnu za ulazak i da može samostalno koristiti wc. Kad smo planirali kuhinju, Amelie je bila pored nas, i igrala se s dječjom drvenom kuhinjom koja je bilo odmah do kompjutera na kojem smo mi programirali. Također još jedan plus; na svakom uglu su neki plišanci i dječje igračke što prolazak kroz samu Ikeu mojim djevojčicama uvijek predstavlja igru. Znate da svoj popis artikala možete napraviti na njihovoj stranici kada se ulogirate kao član. To puno znači pogotovo ako imate velik popis, da odmah znate cijenu, a i stanje u skladištu. A ako ste prošli mjesto gdje se nalazi artikl i niste si zabilježili u kojem je redu i broju, možete ga potražiti na internetu, tamo sve piše kod priloženog artikla. I eto, sretno s planiranjem, nadam se da sam pomogla barem malo i za svaki dodatni detalj koji vas zanima slobodno pitajte! A za kraj evo još nekoliko divnih fotkica s detaljima koji čine našu kuhinju našom.                  
Kuhinjska kolica, BEKVÄM
    wooden pan coaster   wooden pan coasters   kitchen with a chalk board   Tired sign           kid is clapping, dijete plješće       djeca crtaju po ploči na vratima, kids drawing on a door board   bless this mess poster   white scandinavian kitchen   Fotografije: Marija Gašparović

5 thoughts on “Naša kuhinja i savjeti za Ikeu”

 1. Prekrasno !Kuhinjica je super.
  Znaci sve pohvale za objasnjenja,temeljito,jednostavno iz prve ruke..mi doduse nismo kupili kuhinju u ikeei ali sve ostalo jesmo-kolica,police,visoke stolce za klince (plasticne),posudje….

 2. Odličan članak i predivna kuhinja! Dečko i ja samo relativno nedavno uselili u stan i kupili kuhinju u Ikei. Također smo se se odlučili za drvenu radnu ploču iako su nam svi govorili koliko je to loša odluka i kako ćemo sigurno požaliti. Zato mi je jako drago pročitati pozitivna iskustva o drvu u kuhinji (uz veću brigu, naravno)! 😀
  Da li mogu znati koju boju za premaz koristite?
  P.S. Potpisujem sve za plinsko kuhalište. 🙂

 3. Drage cure, za Karlby drvenu ploču najbolje je koristiti Ikeino bezbojno ulje koje oni nude za svoje ploče. Kako bi vam dugooo ostala lijepa najbolje ju je jednom mjesečno premazati. Možete koristit kist ili mekanu krpicu, i nakon premaza još jednom proći lagano krpom da se upije sav višak.
  Ovo je najbolje napraviti navečer kako bi se do ujutro lijepo posušila i bila spremna za upotrebu ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.