Naše hit igračke za Božić
27. studenog 2017.

Kao klinci ispod bora smo dobivali čokoladnog djedicu, naši roditelji naranču, dok nas danas potrošačko društvo tjera na drugačije trendove. Moje curke se naravno kao i sva djeca najviše vesele igračkama ispod bora te sam upravo njima posvetila ovaj božićni post. Jako me veseli da vam ispričam božićnu priču u kojoj glavnu ulogu imaju igračke koje su me se dojmile, koje sam izabrala za moje curice i koje bi također izabrala za  nećake ili djecu naših prijatelja. Znate da favoriziram drvene igračke, igračke koje djecu tjeraju na razmišljanje, knjige i ono možda ne baš djeci toliko bitno (pogotovo u ranijoj dobi), a to je dječji dekor za kojeg vjerujem da jednim djelom zasigurno utječe na njihovo okruženje i atmosferu koju stvara u dječjim sobicama. Puno posla nas čeka oko Božića i još pogotovo ako ostavljamo sve za zadnji tren. Zašto ne bismo onda već sada riješili dilemu zvanu što kupiti djetetu za Božić? Ja sam već neke poklone pripremila i to ne samo što se tiče mojih djevojčica. Božićne poklone kupujem kroz cijelu godinu i ostavljam za prosinac. Ako znam da je to onaj pravi poklon, ona prava sitnica, za njega ne postoji prerano. Jer to bi trebalo biti ono nešto što ne mora biti skupo, već baš ta sitnica za koju znaš da će određenu osobu razveseliti kad ju otvori na božićno jutro.  Jako se veselim ovom Božiću!  Zapravo sad kad imam djecu to je kao da sam ja sama opet postala dijete. Želim im dočarati tu božićnu magiju, iščekivanje Božića, pripremanje, slušanje božićnih pjesama i tjednima prije, ukrašavanje stana, gledanja božićnih filmova.. Božićne filmove smo počeli gledati prošli tjedan. Divan je taj prosinac ako želiš da ti takav bude, a s djecom je još divniji i euforičniji.

Drvene igračke

Kao što napomenuh, drvene igračke jako volim i cijenim. One su broj jedan, ne može ih biti viška i naravno, njih nikad nećete baciti u smeće. Ako su vaša djeca već prerasla predviđenu dob i više im nisu interesantna, ubrzo će se naći novi vlasnici, u to sam uvjerena. To je ono što drvene igračke imaju u sebi, misle na budućnost tj. njihovi stvaratelji su ti koji su ekološki osviješteni i vole prirodu. Upravo jedni od njih su Ponge Toys. Divan hrvatski brend iz Osijeka u čiji sam se dizajn i kvalitetu zaljubila još prije dva Božića kad smo dobili njihovu prekrasnu retro hrvatsku slovaricu na poklon. Puno je tu zajedničkih sati u cilju igre i učenja uloženo. Hrvatska slovarica od 20 kocaka u retro izdranju poslužila je za slaganje dvoraca i prepreka do učenja prvih slova i boja. Već sam ju spominjala u jednom od svojih blog postova. Nedavno smo bili kumovi na krštenju pa smo našem kumčetu koje živi u Njemačkoj kupili njemačku slovaricu. Ne moram napomenuti oduševljenje od strane mame jer takvu upakiranu kvalitetu, dizajn i domaći proizvod nemate baš na svakom koraku. Osim hrvatske, engleske i njemačke, imali su također i talijansku slovaricu, ali ona je brzo rasprodana i trenutno je nema u ponudi. U edukativnoj ponudi drvenih igračaka osim slovarica imaju od nedavno i brojeve. Brojevi sadrže 12 kockica na kojima nisu samo brojevi već i standardne matematičke oznake predviđene za operaciju zbrajanja, oduzimanja, množenja i sl. Sve vrste kockica idealne su za djecu u dobi od tri do sedam godina. Osmišljene, dizajnirane i proizvedene u Hrvatskoj, ove kockice su ekološki i didaktički vrijedan proizvod kojeg bih preporučila svakome roditelju kao idealan poklon svom djetetu. Izrađene su od prirodnih biorazgradivih i recikliranih drvenih materijala. Također jedna zanimljiva, a pohvalna stavka vezana za Ponge Toys je socijalna osvještenost. Sve kockice do tiska su proizvedene u tvornici Suvenir Arbor čiji je cilj rehabilitacija i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Jako me veseli što će moje djevojčice od ovog Božića uživati i u brojevima.

Foto: Berislava Picek
Fotke: Marija Gašparović

Druge prekrasne drvene hand made igračke na koje bih vam voljela obratiti pozornost su kreativne edukativne igračke čija mašta nema granica, a produkt su vesele i divne mame Ine koja stoji iza brenda zvanog My green home. Mi smo se ovog Božića odlučili za snjegoviće različitih izraza lica koji su predviđeni za kuglanje. Prva ideja je upravo ta, kuglanje, no možete ih sami smisliti bezbroj. U kompletu dobijete drvenu lopticu koja vam služi da u što manje poteza srušite ljutka, smješka, plašljivka, srećka, zbunjenka i ostale. Prvo smo se igrali na taj način. Pa smo krenuli u predstavu koja je bila zamišljena kroz razgovor prepun emocija koje spomenuti snjegovići ne mogu sakriti. Njihovi gumbići napravljeni su u obliku rupica pa mogu poslužiti da ih se primjerice složi na bojicu, objesi za ukras ili pak primjerice uči vezati vezice s tenisica. Nepredvidljivi su ti snješkići, a na kraju su se najbolje uklopili u našu drvenu kućicu, a i na polici kao božićni ukrasi izgledaju jako slatko, no mislim da će se tamo kratko zadržati i da će ih moje djevojčice kad im dosadi brzo dohvatiti. Osim snjegovića uz pomoć kojih vaše dijete uči iskazati svoje emocije kojih se nikad ne bi trebao sramiti ili skrivati, My green home ima veliku  ponudu razno raznih kompleta drvenih igračaka koje mama Ina tako kreativno i divno osmišljava. “Kada shvatite koliko su djeca osjećajna i otvorena prema svemu što ih okružuje, pokušavate im pružiti okolinu koja će ih poticati na otkrivanje i učenje”, kaže Ina. Njeni drveni radovi prepuni su personaliziranih dječjih i dekorativnih predmeta za dom, slagalica, memory  igrica, kockica. Ono što ovu priču čini posebnom jest sve ono što me uvijek iz nova osvoji, a to je edukativna usmjerenost prema djeci, ekološka osviještenost, i ideje koje su toliko divne da se svaki puta pitam kako, od kuda joj sada još jedan takav poseban projekt! Škicnite njen Instagram profil kojeg pratim od samih početaka i vjerujte mi, osvojiti će vas svojom maštom i  izvedbama!

Društvene igre

Kad smo kod prekrasnih ilustracija, boja i crteža, Annika baby ove jeseni je nadmašila sva moja očekivanja. Na ovoj stranici možete naručiti prekrasne memory i lotto igre, te 3D puzzle poznate švedske dizajnerice i ilustratorice  Ingele P. Arrhenius brenda OMM Design. Njene ste crteže i ilustracije sigurno već ranije uočili na dječjim tanjurima, posterima i drugim razno raznim igračkama. Annika baby također nudi veliki asortiman dječje opreme, odjeće, igara i raznih dječjih dekorativnih sitnica za sobu. Ono što me se najviše dojmilo kod memory karata koje sam izabrala za moje curke je kvaliteta jer su uistinu čvrste te prekrasni retro crteži po kojima je spomenuta ilustratorica poznata. Naprosto te tjera da se zaljubiš u sve te njene nacrtane likove i poželiš se njima vječno igrati i tražiti njihove parove. Četvrtasti memory ima 25 parova, odnosno 50 kartica što je stvarno podosta velika brojka i što je odlično; igra će trajati duže! Lotto igra ima svoju slatku limenu kutiju u kojoj su predviđena mjesta za kartice sa životinjicama i 4 kartončića koji označuju 4 grupacije životinja, od domaćih, divljih, vodenih i šumskih. 3D puzzle su mi još najsimpatičnije zbog 12 komično različitih  likova od bakice koja šeće psa i u ruci drži tašnicu, funky pjevača, rumene igračice tenisa ili dizača utega u tigrastom kompletu. S njima se može složiti genijalna priča! Predstaviti ću vam likove kroz fotke a vi prođite kroz ponudu na njihovoj stranici, svratite na Instagram gdje ima krasnih fotki koje će vas voditi kroz njihove artikle i ponude, a ako vam se dopadaju upravo ove divne igre o kojima sam pisala nemojte propustiti popuste i besplatnu dostavu koja traje ovog tjedna.

Posteri za djecu

Znam da dječji dekor nije ono što će vaše dijete osobno izabrati, ali kad smo kod dječjih Dilemminih postera mislim da ne postoji netko koga do sada nisu osvojili. Još jedan domaći brend koji nudi prekrasan izbor postera za dječje sobe i vaš dom, te vas ubrzo dovodi u dilemu da ne znate koji biste poster prvo naručili. Mi ih obožavamo, a ako škicnete njihovu stranicu i upoznate se sa svim likovima od polarnog mede Polia, glazbenika zeke Georgea, pingvina Diega pa do sad prigodne božićne zečice ili soba Alberta, uvjeriti ćete se da su ti likovi nastali s puno ljubavi i kako imaju kul priču iza sebe. Tako je medvjed Poli najčudnovatiji polarni medvjed na svijetu koji je jedva dočekao da se dočepa sunčanih naočala i kupaća, te da pobjegne daleko od zime i ode na ljetovanje. Glazbenik zeko George koji najviše voli pjevati i jesti svoje povrće je jednom poželio sudjelovati u natjecanju u pjevanju pa je  zajedno sa svojim prijateljima napravio glazbala od povrća. Od mrkve frulu, od bundeve bubnjeve te od poriluka violinu. Nakon što su pobijedili, logično, za nagradu su pojeli sve svoje instrumente. Da vam ne otkrijem sve priče, kliknite i uvjerite se kako su njihovi likovi najčudnovatiji likovi. A kada vam još k tome i krase vaše zidove, mislim da vaša djeca mogu biti baš ponosni vlasnici još jednog divnog hrvatskog proizvoda. Osim krasnih likova, Dilemma posters nudi i divne poučne postere za djecu kao što su Abeceda, Četiri čarobne riječi ili recimo Operi zube poster koju su jedan veliki podsjetnik za male, a možda ponekad i za nas velike! Osim dječjih postera postoje još i drugi niz izbora; od personaliziranih i motivacijskih postera, kuhinjskih i minimalističkih postera, postera za vjenčanja, 3D natpisa za zid.. Sigurno vam je poznati naš Eat 3D natpis koji već neko vrijeme krasi našu kuhinju. Nedavno je Dilemma posters imala natječaj u kojem ste mogli prijaviti vrtić za kojeg bi voljeli da se opremi njihovim posterima kako bi se djeca osjećala što toplije i sigurnije u okruženoj atmosferi, a trenutno su svi posteri sniženi i imaju baš krasan izbor božićnog asortimana tako da vrijedi pogledati.

Knjige

I za kraj, to bi bila knjiga. Dobiti knjigu mi je oduvijek bio jedan od dražih poklona, pogotovo ako se radilo o upravo onom naslovu kojim sam već neko vrijeme željela upotpuniti policu. Upravo to želim prenijeti i svojoj djeci. Knjiga tj. čitanje koju želim da iscrpe koliko je to moguće i da u tome nađu izvor znanja i užitka. Pa evo dva favorita za ovu zimu. Prva je Priče za laku noć za mlade buntovnice. Knjiga prepuna inspirativnih priča žena koje su svojim trudom i vjerovanjem u sebe i svoje snove izmijenile povijest i napravile velike stvari u koje bi svaka djevojčica trebala vjerovati. Osim teksta koji je napisan poput bajki kako bi se mogao s lakoćom čitati djeci, tu su i predivne ilustracije koje na svakoj stranici iz nova oduševljavaju.

Drugi favorit je jedna od dječjih Ikeinih knjiga, koja je tek nedavno izašla, a to je Tri prijatelja. Ono što me kod Ikeinih knjiga uvijek pozitivno osvoji je to što vrlo često knjige imaju i svoju seriju igračaka, čiji su likovi upravo ti iz knjige, a to znaju biti memory karate, bojanke ili pak plišane igračke pa se djeca još na dodatan način mogu poistovjetiti s likovima. Tako ova nova knjiga ima već neke likove od prije, a jedan od njih je lija koju moje djevojčice obožavaju jer imaju svoju plišanu pa jedva čekam da krenemo s čitanjem, a to sam nam ostavila za Božić i iznenađenje koje će krasiti šarenilo poklona na dnu naše jelke.

Nadam se da sam vam dala barem pokoju ideju i da se sada još više veselite nadolazećem blagdanskom duhu koji službeno počinje za šest dana, a kao što već rekoh, ako mene pitate, kod nas je već počeo!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.