Naše in igračke
03. ožujka 2017.

Svi se ponekad nostalgično prisjećamo naših najdražih Barbika, knjiga ili crtića. I nama su naše igračke nekad predstavljale centar svijeta. Iako to danas dosta mijenjaju crtići i igrice koje je najlakše upaliti preko Youtube-a ili Netflix-a na  tabletu, i dalje  dječju sobu čine kutije i vreće razno raznih plišanaca, autića, lutkica i kockica. U moru svih tih komada igračaka i mi imamo svoje favorite. Da se mamu pita voljela bih da su igračke što više prirodnog materijala i naših brandova jer  su nam domaći dizajneri naravno, oni draži. Na kraju sve to dosta ovisi o našem budžetu, djetetovim željama, a i poklonima za roćkase gdje se uvijek nađe onih duplih i moram reći možda ponekad nepotrebnih stvari. Od svega toga izdvojila sam nekoliko naših dražih igračaka kojima se moje djevojčice vrlo rado zaigraju i mami ponekad daju i po dvadesetak minuta mira. Tu bih mogla odvojiti samo kategoriju Ikea (nemojte me krivo shvatiti, imamo 5 minuta do nje, i ono bitno, uistinu volim njezin dizajn i kvalitetu).

Ikeina Kuhinjica

Estetski predivna, topla, minimalistička i naizgled podsjeća na stvarnu kuhinju u kojoj bi i mi mame same kuhale, što sigurno i djeci daje čast i poticaj da se užive u ulogu malih gurmana gdje se čak i svijetla na kuhalištu mogu paliti i gasiti poput onih pravih. Ikea uz nju nudi razno razne dodatke za kuhanje od minijaturnih lonaca, keramičkih mini šalica i čajnika, voća i povrća.. Kuhinjica je rado viđena u trendi instagram uređenim dječjim sobicama te se također može naći među DIY projektima gdje je prefarbana ili primjerice ima promijenjene ručkice. Ne samo što je divna kao igračka, meni je osobno i najdraži dječji dekor kojeg moje curke imaju u svojoj sobici. Osim što se pokazala kao igračka kojom se redovito vole zabaviti, vrlo lijepo se uklapa u dječje sobice i svaki puta kad nam dođu prijateljice na igranje, upravo ta kuhinjica uvijek bude prvi izbor; istog trenutka se vade tanjuri, priprema se čaj, kuha se riba, peče se kolač. Bila je poklon Amelie za njen treći rođendan, a Zara se s njom igra od kad je prohodala. Pećnica i zatvorene ladice uvijek joj predstavljaju misterij, a da ne pričam o kuhalištu kojeg je moguće paliti i gasiti. Prednost ovoj kuhinjici dala bih zbog kvalitete; gotovo cijela je drvena, nema loše plastike, naljepljenih naljepnica, žarkih boja i slično.  Upravo zbog svoje jednostavnosti ne mora nužno zauzeti kutak u dječjoj sobi. Nama je jedno vrijeme našla mjesto na hodniku između dječje sobe i kuhinje. Djeca u toj dobi prilikom igre vole u svojoj blizini vidjeti roditelje pa se naravno mjesto za igru mijenja ovisno o vašem položaju u kući te ju je upravo zbog toga zgodno smjestiti negdje blizu vas u dnevnom boravku gdje se tokom dana najčešće krećete.  Osim toga lako se rastavi i sastavi, a s obzirom na drvo i kvalitetu definitivno ima potencijal prenošenja na slijedeće obiteljske generacije.

img_0671

img_0608 img_0651 img_6046 img_0689

img_0679 

Ikeina kućica i mini drveni namještaj iz Lidla

Ova je kućica bila Zarin poklon za njen prvi rođendan. Drveni namještaj je iz Lidla kojeg smo kupili još prošle zime kad je bio veliki izbor igračaka u vrijeme božićnog perioda. Jednostavan, fino i  glatko obrađen bor s vidljivim godovima, fine linije, te prije svega lagana i jednostavna kućica za prenošenje s jednog kraja sobe na drugu. Amelie je često poslužila kao zabava kad smo Zaru navikavali na popodnevni san i novu sobicu, kojom prilikom smo je često prebacivali u dnevni boravak kako bi Amelie stvorili novo okruženje za igru ( s obzirom da je seka u njihovoj sobici trebala svoj mir). Najviše me se kod nje dojmilo što jednog dana može poslužiti kao polica, moguće ju je objesiti na zid. Već zamišljam kako će je krasiti šarene olovke i knjige.

img_0672 img_0650 img_0607 img_0688

Hrvatska slovarica

Predivnog retro dizajna i pakiranja, ručno obrađene i kvalitetne drvene kockice hrvatskog brenda Ponge toys svako će dijete zavoljeti iz prve. Bilo da one posluže kao abeceda ili kao dvorac, tako lijep dizajn uklopiti će se u bilo koju sobicu. Nismo još dosegli neki svakodnevni ritual učenja abecede, ali nema za što nisu do sad poslužile. Bile su kolač na tanjuru, toranj na otoku od stolića oko kojeg se plesalo, kula u kojem su se igračkice skrivale, dekor na policama s ispisanim porukama. Prošlog Božića su mi posebno prirasle srcu kad su nam poslužile za divne fotke kojima smo obilježili Zarinih sedam mjeseca starosti. I sami znate da je kvaliteta drvenih igračka neizmjerna i zahvalna. Mišljenja sam da za takvo što uvijek vrijedi dati koju kunu više jer će se kroz godine sigurno nasljeđivati, a na taj način mislimo i na ono bitno, okoliš, kojemu ćemo prirediti manje smeća i ljepšu budućnost.

dav_3718-1
Fotografija: Marija Gašparović
dav_3725 img_0657

img_0661

img_7288

Boya bojice

Bojice koje imaju karakter, rekla bih. Koje će vam dati više mogućnosti, kojima ćete moći biti kreativniji i slobodniji. U usporedbi s klasičnim oblikom bojica; Boya bojice su mali crtaći alati koji su  prilagodljivi i najmanjoj ručici, te su jedine bojice koje imitiraju pokrete kista. Moje djevojčice imaju rozu, crvenu i zlatnu boju koje su Limited Edition ovogodišnjeg Valentinova. Osim što su bojice, one su i ogrlice. Vrlo simpatičan spoj njihove namjene i nakita koji nas je iz prve osvojio. Nekad ih samo volimo nositi po stanu i praviti se važne.

img_0678 img_0669 img_0668 img_9272

img_0015

Knjige

Puno ih je tu koje smo zavoljeli i vrlo rado čitali, listali i prepričavali. Izdvojila bih prije svega Kralja Soba iz Ikee i Macu papučaricu. Mislim da smo te dvije najčešće i najviše iz nova prolistali i pročitali. Ponekad pričamo i priču iz glave; kad smo već umorni, i Zara je recimo zaspala, složimo se da danas neće biti čitanja ali da ćemo zato izmisliti jednu novu, onu gdje žive vile, a na drvu rastu lizalice.

dav_2079
Princeza i Žabac, Ikea
dav_2080
Fotografija: Marija Gašparović
img_0665
Čarobnjak iz Oza
img_0653
Maca Papučarica
Kostimi, maske, haljinice

Obožavaju se oblačiti, svlačiti, i praviti nered. Kostime koje smo kupili u OshKosh-u pamučni su, elastični, daju se jednostavno oprati, i nosimo ih stalno. Čak smo ih i posuđivali prijateljicama i mogu reći da su stvarno kvalitetni koliko smo ih već do sad skidali i oblačili. A haljinice koje nam služe za ritmiku budu vrlo često klasični outfiti po kući. Da se Amelie pita ona bi u njima spavala.

img_0662
Kostim Jagodice, OshKOsh
img_0667
Kostim slonića, OshKosh
img_0670 img_0663 img_0683
img_0656
Jednorog, H&M kids
img_0654
Haljinica, H&M kids
dav_9450
Fotografija: Marija Gašparović
img_0652 img_0684 img_0658 img_0659 img_0660 I naravno mamine cipele. U njima je uvijek najveća zabava. img_0666

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.