Nigdje bez Nivea ampulica

Taman kad smo se poveselili toplom proljeću i ljetu koji se bliži, ovaj tjedan dočekalo nas je grozno kišno vrijeme, a to bi moglo značiti opet neka prehlada ili viroza. Ako vam k tome djeca idu u kolektiv, vjerojatnost je još veća. A bilo kakva da je prehlada, virozica ili samo neprohodni nosić kod naše djece, nama majkama uvijek stvara nelagodu, pomalo stres i onaj osjećaj bespomoćnosti kad želite pomoći svojem djetetu da što prije nosić “proradi” i bude opet prohodan. Najgore je kad su bebice malene i ne mogu ispuhati svoj nosić, pa budu i nervoznije, što utječe i na njihov san, a kasnije i na sve u kući jer je to jedan povezani krug u kojem smo svi zajedno.

Za moju Milu prva godina bila je poprilično turbulentna po pitanju njenog zdravlja. Svakodnevno okružena vrckavim sestricama koje je neprestano ljube, grle, te ponekad u nju spontano kišu; lickaju je, grickaju, škakljaju, stišću  i sve ostalo što ide skupa kad su djeca u kontaktu, definitivno je utjecalo na Milin imunitet i sve razne bolesti i viroze koje su je snašle u njenim prvim mjesecima. Nadam se da napokon pomalo izgrađujemo taj imunitet i da ćemo s dolaskom ljepšeg vremena konačno ojačati.

Prilikom svih tih prehlada, viroza i virozica, dani su nam bili neophodni bez fiziološke otopine. Još prošle godine pisala sam vam na svom blogu kako sam se najviše povezala upravo s Niveinim ampulicama iz razloga što su najpraktičnije i najjednostavnije za primjenu. Nivea Baby otopina za čišćenje nosića sadrži 100% prirodnu sterilnu fiziološku otopinu, a jedno takvo pakiranje sadrži 24 ampulica od 5 ml. Doza od 5 ml u jednoj ampulici taman bi mi izdržala jedan do dva dana, a nekad i manje ako bismo također trebali fiziološku i za inhaliranje. Fora je što kad otvorite ampulicu, čepić može poslužiti da se ampulica zatvori tako da vam može biti na raspolaganju 24 sata; fino je zatvorena i sigurna za upotrebu.  Ako bi se negdje uputili, pa makar na jedan dan, puno je jednostavnije fiziološku otopinu ponijeti u torbi ili neseseru s bebinim stvarima  u obliku mini ampulica, nego klasičnu bocu, pa špricu, injekciju i sve ostalo što vam je potrebno za higijenu nosića. Prije nego sam otkrila ampulice imala sam i manju varijantu plastičnih bočica u koje bih dolijevala fiziološku iz velike boce, no kad imaš troje djece, ovako ne moraš radi higijene brinuti u kojem je nosiću bila koja bočica ili ako kapate djetetu na špricu, izbjegli ste kupovanje hrpe šprica. U ovom ste slučaju uvijek sigurni da je sve sterilno i čisto. Uz ampulice uvijek nosim sa sobom i  malu ručnu pumpicu s kojom bih po potrebi izvlačila sekret iz nosića. Nju koristim i doma uz usisivač koji također uskače po potrebi. Svi koji znate o čemu pričam, znate da se radi o nastavku za usisivač, u obliku male cjevčice kojom se izvlači sekret iz nosa.

               

Kad smo zadnji puta s Milom bili na Srebrnjaku radi upale pluća, čišćenje nosa bio je ključni dio intenzivne njege. Kod nje se doduše jako rijetko desilo da bi se nosić baš klasično “zaštopao”. Ona je mogla normalno disati, ali se sve slijevalo i nije izašlo van gdje je trebalo – kroz nosić. Tako da su uz pomoć fiziološke i čišćenja nosića na njihov aparat, medicinske sestre odrađivale najbitniju stvar, da se taj sekret što više izvuče van. Njeno liječenje na intenzivnoj koliko god je zvučalo ozbiljno i meni osobno zastrašujuće, pokazalo se kao nešto najbolje jer Mila od kad smo došli sa Srebrnjaka nije zakašljala i zašmrcala ni jednom. A ja sam recimo naučila, da se prilikom čišćenja nosića u jednu nosnicu stavlja fiziološka, a iz druge se izvlači sekret (bilo pumpicom bilo usisavačem, bilo njihovim aparatom). Ja sam radila tako da u onu nosnicu u koju stavljam fiziološku, iz nje izvlačim sekret. No zapravo se radi obrnuto, i tako je puno efektnije. Pri izlasku iz bolnice još neko vrijeme smo se svakog dana inhalirali i kapali nosić fiziološkom, a preventive radi, i dalje povremeno nakapamo nosić kako bi isprali sluznicu, te nježno očistili i ovlažili nosić.

Osim nosića i inhalacija, također kao astmatičar vrlo redovito posegnem za ampulicama kako bih pročistila svoj nos i ne dozvolila mu da postane neprohodan, a to se kod nas alergičara desi za čas. Moja Amelie je također astmatičar, no uz takve preventivne sitnice; poput spomenute fiziološke otopine, povremenog inhaliranja, i difuzora kojim svakodnevno eteričnim uljima pročišćujemo svoj dom, kontroliramo slabosti i osjetljivosti našeg organizma. Također je fiziološka odlična za ispiranje očiju, ako se primjerice vi ili bebica probudite s krmeljićima; samo fino isprati fiziološkom i obrisati vaticom.

Mislim da je fiziološka otopina zapravo osnovni sadržaj kojeg svaka mama ima u ormaru ili kutiji s lijekovima, a ako se spremate na neko putovanje onda je također dio nesesera kojeg ćete nositi sa sobom. Tako i mi, sljedeći tjedan letimo za Pariz na četiri dana i bez Niveinih ampulica se ne ide. Najpraktičnije su mi, jedan dio stavit ću u torbu s pelenama koju uvijek nosim sa sobom uz kolica, a drugi dio ide u kufer s potrepštinama za higijenu.

                     

Koja su vaša iskustava sa čišćenjem nosića, imate kakav dodatan savjet?

Niveine ampulice možete kupiti u dm prodavaonicama, ili primjerice putem Bazaar web shopa.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.