Podrška emocijama eterična ulja
Dolazak jeseni/polazak u škole i vrtiće

Kako je polazak u školu i vrtiće stresan za naše klince, onaj tko se tu najviše brine, složiti ćete se, to smo mi mame. Majčinstvo je razdoblje intenzivnih emocija, kako za dječicu koja rastu, tako i nama. Za nas je to jednako stresan period, a pogotovo ako nam je to nešto novo s čim se tek susrećemo, prolazimo kroz to intenzivno kao i naši klinci. Brige su i veće nego njihove i razmišljamo o sto i jednom čimbeniku; želimo da naša djeca budu okružena pozitivnim ljudima, želimo da im dan u školi/vrtiću bude ispunjen pozitivnim doživljajima i da ih previše ne muče brige.

Emocije i eterična ulja

Kad sam počela koristiti eterična ulja nisam toliko pridodavala pažnju emocijama, najveći fokus bio mi je na moje djevojčice, na podršku njihovom zdravlju i njihovim potrebama. S vremenom sam počela čitati malo više o uljima kao podršci emocijama i to me baš zainteresiralo.

Eterična ulja djeluju na limbički sustav našeg mozga putem receptora i utječu na naš emotivni odgovor na različite podražaje te stoga mogu biti predivan i prirodan način koji vam može pomoći da uživamo u svom vrlo često izazovnom majčinstvu. Znam da vrlo često sebe stavljamo van fokusa, no ukoliko se volite dovoljno da se pobrinete za sebe i tijekom perioda u kojem imate osjećaj da svu svoju energiju dajete najviše svima drugima, to će vam se vratiti na način da će vam tijelo i um biti zaista zahvalni.

Kad radni dan nema radno vrijeme

Kad smo kod mog radnog dana koji je isprepleten radom od doma u kombinaciji s pisanjem školske zadaće, kuhanjem, slaganjem veša i legića, probati ću vam dati nekoliko „tips & tricks“ kako se ja snalazim u danu koji je 0/24 ispunjen djecom, poslom i obavezama. To su samo neke sitnice, lako ih se pridržavati, samo je najteže krenuti, kao i sa svim drugim u životu.

Zrakoplovni mod

Ako očekujete u toku dana neki bitan poziv, jasno mi je da niste u mogućnosti staviti mobitel na zrakoplovni mod, ali znate da postoji opcija na vašem mobitelu gdje ćete isključiti notifikacije? Ja sam to počela primjenjivati kako bih se mogla što kvalitetnije posvetiti svojoj djeci, a i sebi samoj. Previše nas pozivi, poruke i aplikacije odvlače od trenutka, a kad jednom kliknemo na obavijest koja nas je u tom momentu omela, ubrzo smo zapeli kroz lančanu reakciju i evo nas, već 10 minuta skrolamo kroz nebitni sadržaj. Birajte kvalitetu. Neka vas vaša djeca imaju 100 posto prisutne u jednom dijelu dana. Nije bitno koliko vremena provodite sa svojim djetetom već koliko ste uistinu prisutni u tom trenutku.

Najveći dar koji možete dati svom djetetu je dar vašeg vremena

Ako ne djelujete u životu, život ima naviku djelovati na vas. Tjedni neprimjetno prelaze u mjesece, a mjeseci u godine i prije no što trepnete vaše malo dijete je odrasla osoba s vlastitom obitelji! „Najveći dar koji možete dati svom djetetu je dar vašega vremena,“ pročitala sam jednoj knjizi. A jedan od najvećih darova koji možete dati sebi je uživanje u druženju sa svojom djecom. Na kraju dana znati ćete da ste proveli konkretnih sat dva s njima i to će vam pružati mir jer znate da ste istinski uživali i bili prisutni.

Clean up the room – 10 minutes

Ako imate klince uzrasta kao moje curke, onda je ova ideja za vas! Svakog dana dva do tri puta imamo zajedničko pospremanje i čišćenje. Često si mi mame, same sebi zadamo previše posla jer znamo da sve možemo. Jasno mi je to i mislim da je to jasno svima oko nas, ali zašto ne bismo u neke aktivnosti više uključili svoju djecu i supruga? Kad vidim da je stan poprimio izgled velike igraonice i kad sa većina stvari nije vraćena na svoje mjesto, upišem na YouTube: Clean up the room for 10 minutes (imate i 5 minuta – kraću verziju ,a i dužu verziju od 10 minuta) i upali vam se jedna vesela pjesma. Moje curke već prepoznaju taj ritam i kad krene svirati znaju da je vrijeme za pospremanje. Svaka uzima svoju kutiju i kreće skupljanje po stanu i vraćanja igračaka na svoje mjesto. One su uključene, meni je lakše, a brže i efikasnije dolazimo do pospremljenog stana i to mi dosta pomaže da stan u toku dana ne bude konstantno razbacan, kao i to da njih od malena učim da budu uključene u kućanske poslove / aktivnosti. Amelie ima 7 godina, Zara 5, i Mila 2. Čak i Mila koja je najmlađa, često krene skupljati s nama jer kopira starije seke.

Budite nježne prema sebi

Morate pronaći vremena za sebe i stvari koje vas vesele i čine ispunjenima. Mora postojati stvar koja će vam na dnevnoj bazi popraviti raspoloženje, koja će vas istinski razveseliti i maknuti s fokusa klasičnih obaveza. Pola sata do sat vremena dnevno mora vam biti prioritet na sebi. Ja sam nedavno opet uvela čitanje knjiga. Obavezno deset stranica dnevno. I može se! Nedavno sam se oduševila jednom mamom na Instagramu koju pratim, jer je odlučila naučiti voziti koturaljke u svojim tridesetima! To me oduševilo! Morate naći nešto što vam je ispušni ventil. Nisu to samo odlasci na kave, skrolanje po društvenim mrežama i nova frizura. Pronađite nešto dublje, nešto što vas veseli i što ćete sa guštom raditi svakog dana da se opustite. Neki novi tečaj, neki novi hobi, a možda je to nešto čime ste se bavile prije, pa ste kroz nedostatak vremena i dolaskom djece zapostavile, a možda je nešto što još niste ni otkrile! Mogućnosti su ogromne 😊

Afirmacije

Pretpostavljam da ste svi čuli za afirmacije. Ljudi koriste afirmacije za razne svrhe. Općenito govoreći, afirmacije se koriste za reprogramiranje podsvjesnog uma, da nas ohrabre da vjerujemo u određene stvari o sebi ili o svijetu i našem mjestu u tom svijetu. Također se koriste kako bi nam pomogle stvoriti stvarnost koju želimo – postoji izreka „Kako zračiš, tako privlačiš“ . Ukratko, kada se osjećamo dobro i imamo pozitivan stav o životu, naši životi teku glatko. S druge strane, kada imamo loše mišljenje i sebi i negativan stav o životu, često se upuštamo u destruktivno ponašanje s negativnim ishodima.

Korištenje afirmacija također ublažava stres i poboljšava rješavanje problema. Afirmacije su jednostavno izjave koje su osmišljene kako bi potaknule promjenu u osobama koje ih koriste. Mogu poslužiti kao inspiracija ili jednostavni podsjetnici. Također mogu poslužiti za usmjeravanje pozornosti na naše ciljeve tijekom dana, što samo po sebi ima pozitivni efekt. To je nešto što sam još davno prakticirala, u međuvremnu zapostavila, no nedavno sam opet kupila posebnu bilježnicu u koju pišem ono za što sam zahvalna jer na taj način težim unutarnjem miru.

Zahvalnost

Rečenice koje zapisujem vrlo su jednostavne. „Duboko sam zahvalna jer sam spokojna i mirna osoba. Zahvalna sam na svojoj djeci i suprugu. Zahvalna sam što sam zdrava i što imam sve što trebam. „ Zatim kreću moje unutarje želje i promjene kojima težim, te ih ispisujem kao da sam ih već sve postigla. Kao da to već sve imam. Tehnika je jednostavna, ne obuhvaća ništa osim odabira jednostavnih rečenica s kojima želim da ta rečenica zavlada mojim umom i sviješću dok ne počne oblikovati moju osobnost. I to je ono što mi daje pozitivan tijek misli s kojima želim započeti dan. Upravo to želim i vama da s pozitivnim milsima započnete svoj dan i da ne zaboravite na sebe.

Kad su u pitanju emocije i emocionalna podrška, eterična ulja uvijek će biti tu uz mene. Uskoro će biti dvije godine da koristimo eterična ulja i više ne znam postoji li drugačiji način. Kad ih isprobate, zavolite ih i želite stalno nešto novo isprobati! Postoje brojna istraživanja koja pokazuju kako eterična ulja imaju blagotvoran učinak na naš organizam kao i to da stupaju u interakcije s brojnim stanicama našeg tijela. Kad pričamo o emocijama, ona su tu kao podrška na putu otkrivanja i upoznavanja vlastitog unutarnjeg svijeta, te kao podrška i pomoć kod oslobađanja potisnutih emocija. Osim udisanja čestica ulja iz difuzora, savršen način korištenja ulja za podršku emocijama je topikalno nanošenje eteričnih ulja.

Kako u praksi izgleda primjena eteričnih ulja za emocionalnu podršku evo smjernica:

Kako primijeniti ulja (lokalno) za emocionalnu podršku?

Roller – vrlo jednostavno ga je napraviti, treba vam samo prazni roler, bazno ulje i eterična ulja, a sve smjernice dobivate od mene u mailu dobrodošlice prilikom kupnje svog Start paketa.

Gdje primijeniti ulja za emocionalnu podršku?
– nad srcem
– na zglobovima
– preko vaše jetre (ispod desne strane rebra) – znanstveno je dokazano da naša jetra brzo apsorbira i zadržava toksine. Ovo je izvrsno mjesto za početak emocionalnog “detoksa”
– iza ušiju

roler eterična ulja

Jutro
U jutro obožavam započeti dan uz Stress away kojeg ujedno nosim svuda sa sobom kao ulogu parfema, ali ujedno i podrške mojim emocijama. Mažem ga na zapešća, a često se nađe i kroz dan u difuzoru. I to u kombinaciji s narančnom ili pepermintom i limetom. Stress away ćete naći u svom Start paketu.

Bitni trenutci

Moćni Valor namažem preko srca i na stražnju stranu vrata jer je to blend koji potiče unutarnju snagu i samopouzdanje, što je za svaku mamu bitno, te djeluje poticajno na duh. Također je i moj izbor kad god imam neki sastanak, zoom poziv ili stresno snimanje koje od mene zahtjeva izlazak iz komforne zone, koncentraciju i velik angažman. Pomaže mi često u trenutcima kad moram odraditi live pozive. Iako sam po prirodi vrckava i pričljiva, uvijek imam tremu i tu računam na Valor koji je ujedno i jedan od dražih blendova mog supruga koji redovito voli posegnuti za njime. Ako se pitate što sadrži valor; on u sebi nosi tamjan koji je poznat po tome da djeluje umirujuće, sadrži crnu smreku, plavi buhač, drvo komfora i geranij. Zemljastih je nota.

Ulja kao parfem

Release je jedan od blendova koji će vas odmah osvojiti jer je prožet moćnim nijansama, a opet djeluje umirujuće. Sadrži ylang ylang, geranij, jasmin, njemačku kamilicu, ružu, grejp, mandarinu, čempres, plavi buhač… Predivan je, i u kaotičnim trenutcima volim ga kapnuti na dlan, protrljati dlanove i duboko udahnuti tri puta. Tada prođem dlanovima kroz kosu i ostatak namažem po prsima i vratu. Svaki puta kad zamahnem glavom osjetim miris Releasa.

Joy i Bergamot – kombinacija koja donosi boostanje pozitivnih osjećaja! Joy je blend ispunjen predivnom kombinacijom ylang-ylang-a, jasmina, korijandera, rimske kamilice, mandarine. Budi osjećaj romantike, sreće i topline. Možete si napraviti roller za mame: u 10 ml roller stavite 20 kapi (10 kapi bergamota i 10 kapi blenda Joy) i napunite roller do vrha nekim baznim uljem. Nanesite si tu kombinaciju na vaše ključne kosti/preko vašeg srca i na zapešća. Volim dodati bergamot jer je divno umirujuće ulje; drvenaste, slatke, citrusne arome, koja podiže raspoloženje, i podrška je ujedno i našem dišnom sustav. Ako niste znali, bergamot je vrsta citrusa. Ako kod kuće nemate prazne roller bočice, kapnite na dlan jednu kap bergamota i jednu kap Joy-a, protrljajte dlanove i duboko udahnite tri puta.

Popodnevni kaos

Kad je kaotično podne u pitanju i bliži se večer, pogotovo u jesenskim periodima kad boravak u parku i na zraku traje kraće jer mrak ranije pada, večernja atmosfera nekad zna biti poprilično kaotična uz nervozne klince koje želite maknuti od ekrana, a tada nerijetko slijedi kaos. Nisu još za spavanje, a vas čeka hrpa posla po stanu. Moje tajno oružje tada je Peace and calming. Namažem ga na prsa i iza uha, a stavim i koju kap u difuzor. Stvara umirujuću i opuštajuću atmosferu i osim što ga moje curke obožavaju, pozitivno djeluje na moje emocije.

Umirujuća atmosfera za klince – jednako umirujuća atmosfera za mamu
Večernji sati

Prije spavanja tu je White angelica, Gentle baby ili Seedlings calm. Predivni blendovi osmišljeni za opuštajuću atmosferu, a probajte si kapnuti White angelicu na dlan i napraviti sve one korake koje sam vam prethodno opisala vezane uz blend Release. Na večer svaki puta kada stavimo Gentle baby u difuzor, moja najstarija kćer mi dođe i onako nježno kaže: „Mama, jel to ono ulje koje kad staviš, soba miriše kao po nekoj maloj bebici? „ E pa isto tako djeluje i na mene, a neke mame ga vole koristiti za prirodni omekšivač ili parfem.

Večernji sati

Jedna mala ideja; napravite roller za klince s nekim od ovih ulja i zamolite svoje klince da izmisle ime rollera i dajte im da naprave etiketu za njega. Nanesite ga djeci niz kralježnicu i na stopala te im na kraju dajte da duboko udahnu vrh rollera prije spavanja. Neka to bude vaš zajednički ritual prije spavanja. Neka to bude roller za slatke snove.

desert mist u dječjoj sobi

Tamjan je moj apsolutni favorit od ulja iz Start paketa koje me nikad nije iznevjerilo i bez kojeg više ne znam. Obožavam ga kombinirati s lavandom na način da kapnem kap lavande i kap tamjana, te zajedno s baznim uljem utrljam na svoja prsa. To je nešto što radim svaku večer prije spavanja jer mi pruža osjećaj smirenosti i opuštanja te daje podršku dišnom sustavu. Ostatak ulja s dlanova stavim na prsa svojim djevojčicama.

Osim tamjana, jako volim i Ylang-ylang; ulje koje potiče osjećaj sreće i pomaže smiriti um. Dio je mnogih blendova, a ja ga obožavam zbog svoje puderaste note. Kako je odličan za kožu i kosu, vrlo često ga koristim u svojim serumima i kremam, te u isto vrijeme pridonosi sjaju moje kože, a i djeluje pozitivno na emocije. Obožavam ga kapnuti na dlan i pomješati s kremom koju trenutno nanosim na lice. Kad mi je potrebna doza pozitivnih misli, kapnem na dlan, protrljam svojim dlanovima i duboko udahnem. Curkama često nanosim koju kap na vrhove kose radi lakšeg raščešljavanja!

Tu stoji još puno ulja i blendova koji su pomno osmišljeni za podršku emocijama. Tu je recimo Endoflex – ulje koje sadrži kadulju, njemačku kamilicu, geranij… Kombinacija svih ovih ulja čini Endoflex koji glasi kao jedan od najmoćnijih blendova koje je osmislio Gary Young u suradnji s brojnim stručnjacima. Endoflex se preporučuje svim osobama koje pate od bilo koje vrste hormonalnog disbalansa kao i mladima u doba puberteta te ženama u menopauzi.

Tu je hvaljeni Progessence plus – serum koji je namijenjen i osmišljen kao hormonska i emocionalna podrška za žene. Ovaj serum bazira se na ekstraktu divljeg jama koji je prirodan izvor progesterona. Isto tako, neka od ulja koja se nalaze u serumu su tamjan, bergamot, pepermint, klinčić, copaiba i vitamin E. Ovaj blend potiče regulaciju ciklusa i regulaciju košmara emocija koji svakako može biti posljedica disbalansa hormona, pogotovo u ‘one dane’ kao i povećanje libida, miran san i predivna koža.

Postoji i odlična kolekcija ulja koja je izvrsna za emocionalnu podršku o kojoj pričamo; za postporođajnu podršku, i predviđena su da ih koristite kada se osjećate nervozni, kada se osjećate tužno ili kada trebate otpustiti negativnu emociju koja vas tišti već dugo vremena.Nanesite ulja na prsa, vrat i zapešća kao i na vitaflex točke ili ih koristite u difuzoru. Feelings kit uključuje Harmony, Forgiveness, Inner child, Present time, Release i Valor II.

Cijela filozofija Young Livinga je na tragu toga da osvijeste ljude u korištenju prirodnih stvari i da iz svog svakodnevnog života izbace štetne kemikalije, kojima smo u ovom modernom svijetu nažalost puno i previše izloženi.

Iz tog razloga sam se odlučila na svoj Start paket – moj prvi paket s eteričnim uljima i difuzorom. Bilo da u naše tijelo eterična ulja dospijevaju inhalacijom raspršenih molekula iz zraka ili putem direktne primjene na koži, molekule eteričnih ulja se zbog svoje kompleksne strukture mogu vezati za receptore gotovo svih stanica u našem tijelu i na taj način stimulirati ili inhibirati njihovu aktivnost. Isto vrijedi i za stanice imunološkog sustava. Zato kažemo da eteričnim uljima možemo utjecati na imunitet i raditi na njemu.

Zašto Start paket?

Ako do sad niste koristili eterična ulja i difuzor onda je najbolje krenuti od Start paketa. 12 ulja koja dobijete u njemu s vrlo kvalitetnim difuzorom za manje od 200 € nećete naći ni u jednoj ponudi za ovakvu visoku kvalitetu i broj ulja. Difuzor ćete koristiti kroz zimski period svaki dan, pogotovo radi podrške dišnom sustavu i pročišćavanju zraka, a i ono što je super, što sam vam danas pisala, većinu ulja koja dobijete u setu moći ćete koristiti za emocionalnu potporu.

Ako promatraš Start paket, ne kao neki dodatni trošak, nego kao ulaganje u zdravlje tebe i tvoje obitelji, kao proizvod kojim ćeš izbaciti druge štetne proizvode iz svog doma te ih više nećeš htjeti kupovati, onda je to super potez.

Start paket je osmišljen tako da pokrije 90% potreba u našem životu, gdje se dobije 12 visokokvalitetnih eteričnih ulja + difuzor + sve upute od mene kako ga možeš najbolje iskoristiti.

Neke od stvari koje možeš napraviti sa svojim Start paketom: sprej za posteljinu, serum za lice, osvježivač prostora (umjesto svijeća, raznih mirisa i sprejeva), parfem, maslac za tijelo/za skidanje šminke/za depilaciju, dezić, serum za lice, serum za kosu, serum za nokte, balzam za usne, gel za pranje veša, omekšivač, sprej protiv komaraca, sprej za čišćenje, osvježivač mirisa u hladnjaku itd.

Kako krenuti?

Mislim da je jesen idealna da krenete s korištenjem eteričnih ulja i difuzora jer radite dobru stvar za svoje zdravlje. Pružate svom organizmu dodatnu podršku, a domu sigurnije okruženje gdje ćete se riješiti mirisnih svijeća, raznih umjetnih “osvježivača” prostora koji su puni kemikalija. Znate gdje me možete naći, slobodno mi se javite u inbox sa dodatnim pitanjima.

I za kraj, jednom kad krenete koristiti eterična ulja, zanimati će vas sve! To je tema koja je neiscrpna, i ono što je meni najljepše, daje nam mogućnost da se opet povežemo s prirodom.

aria difuzor u prostoru

napravi svoj prvi korak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.