povratak u škole pepco more less ines

Škola je mjesto učenja, mjesto gdje naše djeca odrastaju, gdje se izgrađuju, uče i stvaraju životna iskustva i poznanstva. Dok još uvijek čekamo točne detalje o povratku u školske klupe, moja Amelie nestrpljivo čeka da se ovaj tjedan privede kraju jer joj fali cijela ta školska atmosfera. Ovo  izazovno vrijeme ne olakšava nikome, toga smo svjesni no svakako vjerujem da ovo sve treba djetetu predstaviti što opuštenije kako bi u školu krenulo sa što manje stresa. Mi smo prvi razred već odradili pa smo se susreli s novim stvarima, iako s obzirom na okolnosti sve je pomalo slično. Pravila neće biti ista i još uvijek nam stoje upitnici nad glavom kako će sve izgledati u praksi kad klinci napokon krenu.

Tu smo kao roditelji jako bitan faktor našem djetetu i probajmo biti što smireniji oko svega. Biti mu tu kao podrška, a ne netko tko će svakog dana komentirati trenutnu situaciju gdje vlada još uvijek nije donijela konkretne upute ili nervozno spominjati učiteljicu koja još uvijek nije poslala nikakav mail. Znala sam redovito čuti komentare po pitanju učitelja kako su u ovo doba bili neorganizirani, kako su naporni, kako nisu dovoljno dobri. Razmislite malo kakav primjer dajete svom djetetu, zapravo razmislite kakvu sliku dijete stvara o svom učitelju na taj način. Učitelj je osoba na koju se vaše dijete oslanja kad kreće u školu. Učitelj je tu za njega kad vas nema pored sebe.

Većina izazovnih situacija gdje mi s klincima prolazimo kroz određeni stres, oni to odrade „ko od šale“. Iskreno to uznemirava više nas nego njih pa nema potrebe pred djetetom komentirati i stvarati mu nepotrebni stres. Kako vaše dijete spontano uči o svemu u životu kroz određene situacije, tako će se prilagoditi i ovoj specifičnoj situaciji. Stoga mu nemojte stvarati nelagodu radi specifičnosti već budite uz njega, bodrite ga, pripremite ga na okolnosti i pomognite mu u razvijanju pozitivnih stavova prema školi, učiteljima, djeci, i generalno promjenama kojima se nužno prilagoditi. Pokažite svom djetetu koliko ste ponosni na njega, koliko mu vjerujete i koliko imate povjerenja u njegove sposobnosti i kako ste uvijek tu uz njega. Dijete treba Vas za podršku kako bi mu svijet bio sigurnije mjesto. Slušajte ga, pratite njegove priče, budite prisutni

 

Pričajte o promjenama koje slijede kao nečem prihvatljivim i normalnim, ali isto tako kako svi moramo biti malo oprezniji, kako moramo paziti na higijenu više no ikad, kako su okolnosti takve radi našeg zdravlja i kako se toga moramo držati. Moja Amelie kao astmatičar spada u rizičnu skupinu no opet svjesna sam da je ne mogu držati pod staklenim zvonom. Potrebna joj je škola kao dio života, dio učenja i procesa, mjesto za druženje, prijatelje i nove izazove. Trudim se svoje strahove ostaviti za sebe i ne opterećivati je vlastitim brigama.

Komunikacija je ona ključna, osluškujte svoje dijete, stavite mobitel u toku dana sa strane, budite više prisutni. Zagrlite ga, pomognite mu donijeti odluku. Škola počinje za koji dan, neka pripreme oko nje budu što zabavnije i zanimljivije. Mi smo shopping već djelomično obavile i Amelie jedva čeka obući nove kombinacije, dok je Zara svoju najslađu već pokazala. Užvajte u našim fotkama i modnim kombinacijama koje smo pronašle u Pepcu, i hrabro u nove pohode!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.