Španciranje s Ledom
21. kolovoza 2018.

Svi smo već čuli za Špancirfest koji već dugo nosi svoju tradiciju, a znači puno više od same šetnje. Divna povijesna gradska jezgra Varaždina daje poseban čar u kojoj se svake godine u ovo doba okupe ulični zabavljači, održavaju se razni koncerti, dječje radionice, izložbe, dok ulice vrve bogatim i kreativnim izlagačima i gastronomskom ponudom. Moj prvi posjeti Špancirfestu bio je u trudnoći s Amelie gdje smo na brzinu pod noćnim svjetlima brzim hodom žurili na koncert. Radilo se o koncertu Gustafa koje obožavam. Svake godine smo na moru u ovo doba no kako smo to već obavili u šestom mjesecu, odlučili smo da je vrijeme da malo istražimo ulice Varaždina u doba kada su življe nego inače, glasnije nego inače, i zabavnije no inače.

Ovog sam se puta dogovorila s dragom Insta frendicom Ledom koju sam sigurno pretpostavljate upoznala putem Instagram, da me kao jedna prava Varaždinka provede kroz svoj grad i bude naš vodič. Ujedno smo obje kao ljubiteljice fotografije uživale u fotkama i detaljima, te se nadopunjavale klikom što fotoaparata što mobitela. Leda je jedna od onih osoba čiji profil vječito inspirira, koja ima osjećaj za stilski i lijepo, a tu joj pomaže i njen suprug Marko. Jedna od onih koja pripada Instagram profilu ljudi kojima se iz nova svakodnevno divim i crpim inspiraciju. Kod nje svi ti divni detalji uvijek poprave dan. A da ne pričam koliko je tu puno truda u sve te fotografije uloženo. Truda i ljubavi. Nadam se da će se to kod nas već jednom početi cijeniti jer ne odnosi se to samo na stvari koje ćeš pobacati u kadar i ležerno kliknuti objektivom. Da bi fotka prije nego je pustimo na feed postala upravo ležerna, lepršava i bajkovita, treba puno truda, strpljenja, a i na kraju za to uostalom treba imati i smisla. I ne može to svatko. Ono što je nas dvije spojilo je Instagram i naravno Varaždin, te mi je iznimno drago da smo to uspjele ukomponirati u jednu zajedničku priču. Nadam se da ćete uživati u prezentaciji detalja prekrasnog Varaždina iz naše perspektive. Leda je već jučer objavila post, pa evo da sada ja nastavim u svom stilu.

 

 

       

Nakon što smo se našli s dragom Ledom, prvo smo naišli na simpatične ulične svirače koji su za početak ostavili onaj pravi štih zabave na ulicama. Nadalje smo krenuli ka Parku kreative od kojeg smo zapravo očekivali najviše. Smješten je ispod gustih krošanja, u finom je hladu i sastoji se od radionica, igraonica, parkića s klasičnim ljuljačkama, te kafića gdje možete sjesti i popiti kavu. Park Kreative nudi uistinu bogat program; od radionice u kojoj djeca uz kipara uče oblikovati glinu; u šatoru Klikerovih mladih dizajnera djeca poprimaju uloge inovativne dječje social networking  i dizajnerske ekipe koja ima zadatak osmisliti dječju online kampanju  „preuzimanja“ društvenih mreža Parka  kreative, što mi se recimo čini jako fora za mlade Insta generacije. Tu je i Makeover radionica gdje su polaznici radionice istovremeno i umjetnici, ali i umjetnička djela, do Igra u zraku gdje se dijete kroz igru uči penjati po tkanini, svojim tijelom radi razne figure, visi naglavačke i to uz cirkusku umjetnicu i joga instruktoricu. Tu je još i Lutkina kuća, radionica Put u središte Zemlje, kao i mojim curkama, najzabavniji dio parka Slamonija; radionica čiji je glavni materijal pretpostavljate slama, kojom je moguće napraviti sve; od šatora, igračaka, skulptura i instalacija. Sve u svemu jako zanimljiv program, i sve o njemu možete naći na stranici spancirfest.com gdje u detalje po danu, u sat, svaki ljubitelj španciranja može naći za svoje dijete ono što ga najviše veseli i interesira.

                     

Meni je osobno najzanimljiviji dio bio šetnja kroz uličice, a pogotovo kroz Kreativnicu koja je smještena u poznatoj varaždinskoj Uskoj ulici koja okuplja produkt dizajnere. Tu smo uživali u kreativnim izlagačima, što starim, koje već pratimo na Instagramu i uživamo u njihovim radovima, što novim koji su mi također bili ugodno otkriće. Ono što je moje curke najviše oduševilo i gdje smo se zapravo najdulje zadržali bio je štand kod poznatih Dilemma posters gdje smo se družili s foteljom Blankom koja je najkul fotelja koja postoji. Fora je u tome da je foteljica osmišljena kao bojanka koju vaša djeca mogu šarati u nedogled jer se navlaka skine, fino opere i onda sve iz početka. Čudesan izum slažete se! Tu su moje curke provele dobrih sat vremena sigurno, a još kad su im se pridružila dva psića čije vlasnice imaju svoj štand na kojem prodaju preslatka odijelca za peseke, nisu htjele otići. Mislim da će fotke reći sve. Dok su se one zabavljale bojeći, muževi razgovarajući, Leda i ja smo solo špancirale, pofotkale ostale štandove, popričale s izlagačima i dizajnerima, te uživale u detaljima, materijalima, izumima i ponudi općenito.

     
Dilemma posters
               
Caspar Design
     
Le pinjate
                 
Little Fashion Paradise collection
           
Levin Coco
             
Double Trouble, Dog Boutique
 
Dilemma posters
     

Kasnije je slijedio Vindijin park. Tražili smo mjesto da se sklonimo od sunca jer je postajalo sve toplije, a nismo imali u planu još krenuti za Zagreb. Vindijin park, bogat raznim aktivnostima, s obzirom da je nenatkriven, tu vrstu zabave ostavili smo za drugi put dok su se curke zabavljale s kockicama pod natkrivenim šatorom. Vjerujem da je puno bolji doživljaj popodne kad vrućina splasne. Iako smo krenuli u jutro i u kreativnom parku bili već u deset, sunce pokazuje zube vrlo rano i znate da je neumorno. Mi smo se zapravo jako radovali lunaparku (pod mi – čitaj cure) no on je naravno bio zatvoren, što je i logično zbog sunca. Zato smo svratili na Izložbu malih životinja u kojem se mogu pogledati nekoliko vrsta kokoški, zečeva, golubova, papagaja, purana, zamoraca. Moja se Amelie čak usudila pomaziti pitona. Cijena ulaznice za obitelj s dvoje djece je 20 kuna.

             

Pri povratku smo prošli kroz nekoliko starih ulica gdje smo se susreli s još rukotvorina, umjetnosti, tradicije i stvaralaštva. Jedna od njih je i Kranjčevićeva ulica u kojoj možete naći krasnih sitnica, kozmetike, nakita.. Tu sam se kao veliki fan i ljubitelj Kozmetike san odlučila na divan maslac za tijelo tropic kojim kad se namažete mirišite poput sladoleda. Sva ta serija maslaca im je božanstvena i teško se konkretno odlučiti za određeni miris. Također sam kupila dva sredstava za čišćenje naziva Pero, čiji je moto Prskaj od sreće. Vrlo domišljato i simpatično kao i sam proizvođač na štandu koji je bio voljan otvoriti svaki proizvod zasebno kako bih ga mogla pomirisati i lakše se odlučiti. Kupila sam sredstvo za čišćenje od mente za kupaonicu i drugo za brisanje podova od mente i lavande. Ono što je kod Pere odlično je da koriste sastojke na bazi bilja i prirodnih minerala. Najmanje 85% sastojaka u proizvodima je hrvatske proizvodnje, a proizvodi ne sadrže umjetne konzervanse, SLS alergen, fosfate, umjetne mirise i boje. Biraju sastojke iz održivih prirodnih izvora, biorazgradive, nekancerogene i netoksične za vodu i ostale prirodne resurse. Također veliki plus za ambalažu i minimalizam.

         
Kozmetika san
         
Pero, sredstvo za čišćenje
   

Što se tiče gastronomske ponude, mi smo  jeli velike perece i pili Vindija sokove u Vindija parku. Uvijek natrpam torbu narezanim jabukicama, štapićima i sličnim grickalicama pa smo tu dosta jednostavni i ne trošimo  puno na hranu u ovakvim izletima. Ono što sam primijetila kao nezaobilazan obrok kako kaže Leda, je langoš. Kako zimi fritule, tako ljeti langoš. Velika lepinja koju možete ovisno o želji začiniti slatkim ili slanim namazima. Dođe 15 kn. A sve detalje o gastronomskoj ponudi možete pronaći ovdje.

I za kraj, moj osvrt na Špancir je da je generalno zabavan i simpatičan, no kao ljubitelju glazbe moram priznati da je malo nedostajalo tog uličnog ritma kako sam i zamišljala i očekivala kroz same ulice. Ipak se grad u ovakvom ruhu prikazuje kao jedna velika pozornica, jedna velika predstava od koje očekujemo da nas tjera na ples, da nas tjera na zabavu, da nas tjera na onaj osjećaj da želimo još i još. Meni je tog malo nedostajalo, malo više glazbe usred dana, malo više zabavljača na ulicama, akrobata, performera. Ne znam pretjerujem li s obzirom da nisam kompetentni kritičar jer je ovo moj prvi konkretni posjet Špancirfestu, no autohtoni Varaždinci s kojima sam pričala o Španciru jednakog su mišljenja, a to je da festival lagano naginje ka tome kao i Zagreb u trenutku Adventa. Konzumerizam i komercijalizam. A šteta da to postane, baš šteta. Grad ima predivnu dušu, te kule, te ulice, taj starinski štih koji mu daje posebnost i jedinstvenost. Nisam sad tu da kritiziram, no to je moj neki dojam. Moje curke su svakako uživale, a ja sam Špancirfest zamišljala poput Cest is the best-a u malome, pa sam eto ostala mrvicu razočarana. Svake pohvale u drugu ruku što se tiče koncerata, mislim Josipa Lisac, S.A.R.S., Bajaga, UB40 kojeg obožavam. Svaka čast!

I za kraj, svakako spremite ruksake i krenite, pogotovo vi ekipa iz Zagreba, tamo ste za sat vremena autocestom. Na preporuku Lede parkirali smo u garaži koja je u samom centru, auto nam je bio u hladu što je veliki plus u ovo doba. Ponesite puno vode, kremu za sunčanje i ajmo. A pogotovo ako doma nemate klimu kao i mi. Želite li počastiti klince, pripremite se da se face painting naplaćuje, lunapark nismo dočekali pa ne znam cijene, ali zato park kreative, kao što sam već pisala, nudi svašta i to besplatno.

Jubilaran 20. Špancirfest traje do 26.08. Uživajte u fotkama i recite mi vaše dojmove!

     

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.