Zašto BeSafe autosjedalica?
14. kolovoza 2018.

Od kad smo putovali na more dobila sam dosta upita; koji auto vozimo, kako smo se rasporedili, koju autosjedalicu koristi moja Mila i imam li uistinu mjesta između njih dvije na stražnjem sjedištu? Moram priznati da mi između dvije autosjedalice definitivno nije najugodnije, ali ovo je u ovom momentu najjednostavnija i najsigurnija izvedba. Auto koji trenutno vozimo je Renault Scenic. Prostran je, ima dovoljno mjesta, i ono bitno, veliki gepek, što nam je dosta važno od kad smo postali petorka jer često putujemo na relaciji za Zagorje ili Slavoniju, a bolje da ne pričam koliko se stvari nosi kad se ide na more. Tu na žalost nisam minimalist. Od putnog krevetića, madraca, kolica, robe i obuće za sve vremenske prilike i neprilike. Mislim da nikad neću naučiti kako izbaciti nepotrebne stvari.

Na na stražnjem sjedištu vozimo se Zara, Amelie i ja, između njih. Milu smo stavili naprijed jer tako imam najbolji pogled na nju. Kad bi se Mila vozila iza s curkama, ne bih vidjela što curke rade, pogotovo kad sam sama s njima u autu. Milina autosjedalica je BeSafe Izi Go Modular i -Size. Odlučili smo se za BeSafe autosjedalicu iz nekoliko razloga. Prvi bi bio taj što BeSafe godinama postiže fantastične rezultate na ADAC testu, često su dobitnici raznih nagrada po pitanju sigurnosti, a i nalaze se pri samom vrhu na testu autosjedalica u suradnji europskih nacionalnih autoklubova. Osim odličnih statistika, ovo su neke od osnovnih i bitnih stavki; vrlo niska opterećenja pri frontalnom sudaru, niska opterećenja pri bočnom sudaru, dobro vezanje pojasa, stabilnost u vozilu, izvrsna potpora za glavu, mala opasnost od pogrešne montaže, jednostavna montaža, razumljiva i vrlo jednostavna uputstva i upozorenja, laka sjedalica, dobra potpora za noge, izvrsno punjenje materijala, dijete ima dobar pogled izvan vozila, presvlaka se lako skida i pere u perilici za rublje.

Drugo bi bila dakako njena estetika. Znate da patim na dizajn i estetiku i da mi je vizualno dosta bitno, a ova autosjedalica je jedna od ljepših koju sam vidjela. Vrlo lagana, jednostavnog dizajna, čvrsta, a veliko ugrađeno sjenilo daje joj elegantnost i praktičnost.

   

Voljela bih napomenuti kako BeSafe već otprilike 25 godina daje prednost poticanju sigurnosti djece u automobilima radeći posebno na promicanju toga da se djeca što je duže moguće voze okrenuta suprotno od smjera vožnje. Znate li zašto je vožnja u suprotnom smjeru pet puta sigurnija? Kada pričamo o sudarima, frontalnim i bočnim, dijete koje je okrenuto u smjeru vožnje, prilikom sudara glava leti prema naprijed. S obzirom na to da je bebicama glava veća u odnosu na tijelo (primjerice bebi od šest mjeseci starosti njegova glava je 25 posto težine njegova tijela) kad se desi takav sudar njena teška glavica putuje prema naprijed i tada se dešavaju najteže ozlijede vratne kralježnice i leđne moždine. Kada je dijete okrenuto u smjeru suprotnom od smjera vožnje, prilikom udarca njegova glava, vrat i leđa naslonjena su na materijal sjedalice koji apsorbira silu udarca te na taj način sjedalica štiti dijete. Također kada dijete sjedi u suprotnom smjeru pojasevi toliko ne stišću dijete i nema opasnosti od intruzije pojaseva i ozlijede unutrašnjih organa. Cijela školjka sjedalice je okrenuta prema tom sudaru i štiti dijete od eventualnih krhotina što je još jedan plus. I upravo ti razlozi, statistike i rezultati testiranja pokazuju da je vožnja u smjeru suprotnom od smjera voženje za djecu pet puta sigurnija od one u smjeru vožnje.

Postoje neka pravila odnosno preporučeno je da je dijete spremno na položaj u smjeru vožnje; kada ima minimalno 15 mjeseci, kada može samostalno hodati i da ima barem deset kilograma, no BeSafe, kao velik zagovornik vožnji suprotno od smjera vožnje preporučuje da se vožnja suprotno od smjera vožnje nastavi i nakon navršenih 15 mjeseci.

Još neke od zanimljivosti o kojima sam čitala pišući ovaj post jest ta da stručnjaci Švedskog nacionalnog instituta za istraživanje cesta i prometa proučavaju automobile koji su sudjelovali u teškim prometnim nesrećama i smatraju da je prednje sjedalo na kojem se vozi autosjedalica u smjeru suprotnom od smjera vožnje, više nego odličan položaj najviše iz razloga jer vozač tijekom vožnje ima najbolju kontrolu nad djetetom.  Često se znalo desiti da bi uzrok prometne nesreće bio upravo taj jer se vozač morao okrenuti nazad prema djetetu, ili barem na trenutak škicnuti, dodati nešto djetetu i sl. U potpunosti se mogu poistovjetiti s tom tvrdnjom jer vrlo često tijekom vožnje curke imaju prohtjeve pa cendraju; dodaj mi mama ovo, dodaj mi mama ono, žedna sam, ja bih vode, ispao mi je medvjedić, nešto na mobitelu je stalo, mama daj pogledaj i sl. I kad krenete u rješavanje takvih problema tako da uistinu tražite drugom slobodnom rukom po podu spomenutog medvjedića, dovodite u opasnost i sebe i vaše dijete. Tu bih kao primjer navela vašu malu bebu kojoj je ispala duda, odjednom glasno plače, a vi ste nemirni i pokušavate dokučiti što je djetetu kojeg ne vidite. Zapravo sve moje prijateljice s malom djecom u toj dobi vozile su svoju djecu na prednjem sjedalu. Prema našem Zakonu o sigurnosti na cestama dozvoljena je vožnja  u autosjedalici u smjeru suprotnom od smjera vožnje na prednjem sjedalu do djetetove druge godine starosti. Obavezno se mora isključiti zračni jastuk ako je sjedalica na prednjem sjedalu. Zajedno s pojasevima automobila, zračni jastuk je dakako jedna od najbitnije zaštite za odrasle osobe. Ali za malo dijete koje sjedi okrenuto unazad (ili prema naprijed) može biti opasno po život. U trenutku sudara zračni jastuk se smjesta puni plinom i udara dječju autosjedalicu kao projektil, uzrokujući ozbiljne povrede ili ozljede. Vi mame, koje ste u toj ulozi već godinama ili samo par mjeseci to već sve vjerojatno znate, no mame koje će to uskoro postati, vjerujem da će svaka ova informacija dobro doći.

         

Nadam se da vam je ovaj post bio koristan i  za kraj bih samo spomenula naravno ono osnovno, koliko je bitna sigurnost naše djece i kako male relacije nemaju veze s rizikom te kako je na cesti potrebno biti oprezan u svakom momentu. Pomislite li kako vašem djetetu neće biti baš ugodno ako nastavite prakticirati vožnju suprotnu od smjera vožnje nakon što preraste prvu autosjedalicu i prebacite ga na stražnja sjedala, evo jedan interesantan link s kvalitetnim argumentima uz koje biste mogli promijeniti svoje mišljenje.

5 thoughts on “Zašto BeSafe autosjedalica?”

 1. Poucan post no primijetila sam da cesto u storiju objavljujes dvije starije curice u AS neispravno vezane sa labavim pojasom. Samo ispravno postavljena AS i djeca ispravno zategnuta jamci sigurnost u prometu.

  1. Sjecam se Vaše poruke, javili ste se već putem inboxa na Instagramu no poruka se negdje zagubila te se ovim putem ispričavam. Svaka kritika je dobro došla i u potpunosti se slažem s vama. Moje curke su dosta nestašne, brzo izvuku ruke i dosta dugo smo se raspravljali i vodili bitke oko toga zašto ručice moraju biti unutar pojasa. Hvala na kritici!

 2. Draga Ines, pratim te vec neko vrijeme i moram primjetiti da imas 3 predivne curke ?
  Procitala sam tvoj post o autosjedalicama pa bi me samo zanimalo mozes li proslijediti link o istrazivanju Svedskog nacionalnog instituta za istrazivanje cesta koji kaze da je prednje sjedalo najsigurnije za bebu?
  Po svemu sto sam ja istrazivala ispada da je centralno straznje sjedalo najsigurnije jer u slucaju sudara je najzasticenije, dok se opcenito preporucuje da se beba vozi iza iz vise razloga;
  1. u slucaju sudara vozac instiktivno okrece od sebe volan te je u slucaju da je beba na suvozackom mjestu, prva na udaru
  2. Preporuka je da beba bude iza jer ovako ako je beba na suvozackom sjedalu, tesko se moze biti fokusiran na voznju i bebu istovremeno
  Par linkova:
  https://najdoktor.com/sigurnost-djece/a382
  http://www.childcarseats.org.uk/choosing-using/positioning-child-car-seats-in-cars/

  1. Draga Jelena, hvala ti na lijepim riječima! 🙂 Da, vidiš ovo bi sad moglo biti diskutabilno. Doduše, nisam sigurna da sam napisala da je prednje sjedalo najsigurnije već da bi bio vrlo dobar izbor jer vozači tijekom vožnje ima najbolju kontrolu nad djetetom. Proučila sam malo link sa stranice childcarseats i poučan je, no ja nekako vjerujem da se bolje fokusiram na vožnju dok vidim svoje dijete pored sebe i dok znam da je ono dobro. Još pogotovo kad imam dvije haharice pa mi ne pada na pamet da ju ostavljam samu s njih dvije kad je još tako mala bebica, pogotovo ako se radi o nekoj dužoj realciji. Što se tiče objave sa stranice najdoktor, vidim da je ta objava iz 2016. godine. Vjerujem da su u međuvremenu napravljena novija istraživanja i statistike, pogotovo što se konkretno tiče BeSafe-a za koje vjerujem da su ažurni po tom pitanju.
   Evo linka za koji ste me tražili:
   https://www.besafe.hr/cesto-postavljana-pitanja/ odgovor pod pitanjem broja 16.
   Zanimljivo je još da se na linku koji ste mi proslijedili sa stranice najdoktor navodi sljedeće. “Autosjedalica za dijete prema hrvatskom zakonu o sigurnosti prometa na cestama mora biti na stražnjem sjedištu, bez obzira na to dopušta li proizvođač sjedalice njeno korištenje na prednjem sjedištu kada je isključen zračni jastuk.” A znamo da je prema našem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dozvoljeno korištenje sjedalice na prednjem sjedištu, ali uz uvjet da je zračni jastuk deaktiviran.

 3. Draga Ines,
  moram komentirati da je prednje sjedalo najopasnije za bebu jer iako iskljucen zracni jastuk, za vrijeme sudara se moze aktivirati, bas zato jer je sudar i zracni jastuk moze izletjeti greskom. Mi vozimo volvo s 80 i uopce nemamo mogucnost iskljucivanja zracnog jastuka, vec na mjestu gdje je bi trebao biti prekidac stoji naljepnica sa prekrizenom sjedalicom na prednjem sjedalu. Kao sto vjerojatno znate, Volvo je svedski proizvodac i po velikoj vecini auto-testova najsigurniji u prometu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.