Young Living Start paket pokraj šalice kave

Eterična ulja su puno više od samo ugodnih mirisa i zaista djeluju na naš organizam na mnogo različitih načina i bilo mi je važno da su ona koja koristim 100% čista, bez dodanih pojačivača, kemikalija i sličnih štetnih tvari. Aktualne zakonske regulative za eterična ulja su jako slabe i kompanije diljem svijeta mogu staviti samo 5% čistog ulja u bočicu i označiti ju kao 100% čisto. Ista priča je i s npr. medom, gdje na deklaracijama piše Zemlja podrijetla: “mješavina meda iz EU-a i meda koji nije iz EU-a” i što to na kraju znači? Najvjerojatnije šećerni sirup uvezen iz Kine, pomiješan s 5% pravog meda. Baš zato treba dobro izabrati koja eterična ulja ćemo koristiti, kako umjesto koristi ne bi radili štetu sebi i svojim bližnjima.

Kada pričamo o kvaliteti, jako puno toga ulazi u obzir i ja zaista ne mogu govoriti u ime drugih brendova u čije standarde i način proizvodnje nemam direktan uvid. Ali, evo što znam o kompaniji čija eterična ulja koristim već dvije godine. Young Living tvrtka postoji od 1994. godine i zapravo je jako cijenjen brend među ozbiljnim aromaterapeutima koji su upoznati s količinom testiranja kroz koja prolazi svako pojedino ulje. Young Living ulja nisu jedina čista eterična ulja na svijetu ili na našem tržištu. Naravno da postoje i druge kvalitetne tvrtke. Ali velika većina eteričnih ulja na tržištu pogodna su samo za kozmetiku i parfeme. Razlog zbog kojeg su Young Living ulja toliko različita je njihova stroga predanost proizvodnji čistog ulja vrhunske kvalitete. Stvarati proizvode s visoko-terapeutskim svojstvima znači ulagati u vlastita poljoprivredna gospodarstva, brinuti i njegovati vlastite biljke i konačno destilirali, testirati i napuniti bočice ulja koja stižu na naš prag. Niti jedna druga kompanija nema toliku kontrolu nad cijelim procesom proizvodnje. Young Living nije vlasnik svih farmi na kojima uzgaja i proizvodi svoja eterična ulja. Dobar dio njih se proizvodi na našim partnerskim farmama, a jedan dio se dobiva metodom ‘outsourcinga’ od većih proizvođača diljem svijeta. Ono što je tu važno naglasiti jest visoka kontrola, zadovoljavanje Seed To Seal principa na partnerskim i outsourcing farmama, u smislu da se bilje neće kupovati ako nije raslo u svom prirodnom staništu na prethodno kemijski netaknutom tlu i uzgajano u skladu s prirodom za što se prije sklapanja svakog ugovora radi detaljna analiza i sam pravni proces obično traje mjesecima. Ne znam znate li, ali nama najbliža Young Living farma, je farma smilja pored Šibenika u Hrvatskoj, a destilerija u Dugopolju pored Splita. Ono što je mene fasciniralo u toj priči jest uzgoj našeg smilja. Naše smilje, na našem teritoriju, u prirodnoj klimi i okruženju koje je najpogodnije za biljku kako bi se iz nje dobio maksimum. Smilje se naravno bere ručno, a sama destilerija  nalazi se u Dugopolju gdje je i najveće skladište za jugoistočni dio Europe.

Činjenica koja ide u prilog kvaliteti procesa i proizvodnje eteričnih ulja je ta da svatko može posjetiti njihove farme i destilerije svugdje u svijetu. Ako ne možete hodati na farmama svoje uljne tvrtke i gledati ih kako destiliraju svoja ulja u vlastitim destilerijama, nemojte ih koristiti. Niti jedna druga kompanija nema toliku kontrolu nad cijelim procesom proizvodnje niti toliko vlastitih farmi bilja. Young Living ima i brojne partnerske farme koje, da bi uopće mogle to postati, moraju zadovoljiti sve kriterije Seed to Seal standarda kvalitete.

Kada Young Living destilira biljku i dobije eterično ulje, oni provode 15-20 testova na svakoj pojedinoj bočici ulja (u 3 faze). Dakle, to je 45 do 60 testova tijekom početne faze ispitivanja. Ako ulje prođe kroz kontrolu kvalitete, puni se u bocu i pogodite? Ponovno se testira! U konačnici, svako ulje testiraju minimalno 90 puta! Ako u bilo kojem trenutku tog proizvodnog procesa nešto ne dosegne njihove standarde, eliminiraju dobivenu supstancu. Young Living ima vanjske nezavisne laboratorije koji opet testiraju te iste supstance. Young Living je i jedini proizvođač eteričnih ulja koji ima uređaj Isotope Ratio Mass Spectrometry (IRMS) u svom vlasništvu.  Zašto uopće spominjemo te uređaje? Jer oni mjere količinu izotopskih udjela ugljika u uljima. Žele biti sigurni da udjel odgovara CIR-u u atmosferi.  Biljke dobivaju svoja ulja iz atmosfere. Dakle, sve mora biti isto. Sintetička ulja ne odgovaraju atmosferi. Norme Seed to Seal primjenjuju se na  svim vlastitim poljoprivrednim farmama, partnerskim poljoprivrednim farmama i dobavljačima sjemena. Upravljanje vlastitim kulturama omogućava YL-u pažljivo mjerenje biljnog metabolizma dok se približava vrijeme berbe na farmama. To rade redovitim uzimanjem uzoraka i mjerenjem BRIX vrijednosti biljaka. BRIX je mjera razine šećera u biljkama, što ukazuje na biljni metabolizam (kada biljke fotosintetiziraju, energiju iz sunca pohranjuju kao šećer).Kada je BRIX idealan, tada ljudi na YL farmama beru biljke, jer su one na vrhuncu njihovih metaboličkih procesa, što osigurava proizvodnju najboljih eteričnih ulja. Dakle, idući put kad vidite eterično ulje na policama dućana koje je pristupačnije i cijenovno prihvatljivije, znajte da ćete dobiti ono što plaćate. Ovo su samo neki od razloga zašto s tolikim entuzijaznim predstavljam SAMO Young Living i tvrdim za njih da su tvrtka s nenadmašnim standardom i transparetnošću kakvu nigdje drugdje ne možete vidjeti!

Eterična ulja vrhunske kvalitete moraju se pohranjivati u optimalnim uvjetima prije distribucije kako bi očuvala sva svoja svojstva i s vremenom ostala jednaka kada je kvaliteta u pitanju. Iz tog razloga, važno je da se čuvaju u kontroliranim uvjetima kako bi se osigurala optimalna kvaliteta prije same distribucije. Budući da to nije moguće ukoliko ulja distribuirate dućanima koji ih pohranjuju u uvjetima koji njima odgovaraju i koji su u najvećem broju slučajeva daleko od optimalnih, Young Living je odlučio čuvati svoja ulja u svojim visokospecijaliziranim skladištima te ih iz njih distribuirati direktno u domove diljem svijeta. Naše skladište se nalazi u Dugopolju što je odlično jer nam ulja i ostali YL proizvodi dostavnom GLS službom dolaze kroz 3-5 radnih dana na našu kućnu adresu što je velika prendost, što je super za znati, a pogotovo ako žvite blizu Dugopolja pa imate i opciju podizanja paketa!

2019. godine je predsjednik uprave i COO Young Living-a, Jared Turner,  distributerima poslao e-mail poruku i podijelio par zanimljivosti s naših farmi, prijevod poruke glasi:

‘Kada naši kupci predstavljaju cijenu naših proizvoda kao izazov, volim im prikazati koliko rada i truda je potrebno kako biste uopće mogli uzgajati bilje bez herbicida i drugih toksičnih kemikalija kao i količinu rada koja se zaista odvija na našim farmama. Potrebno je oko $12,000 kako bi se pokrio trošak ručnog branja lavande s naše farme za 0.0004 km2. Znate li koliko u prosjeku druge kompanije ulažu za istu količinu površine? $60. Špricati bilje herbicidima i automatizirano branje je puno brže, jeftinije i ‘isplativije’, ali to u konačnici narušava kvalitetu proizvoda. Na naše dvije farme lavande, u Moni i Provansi, proizvodimo lavandu iz sjemena, bez kloniranja. To je ‘populacijska’ lavanda i svaka biljka je time različita i skroz jedinstvena.
Kada klonirate sjeme dobiti ćete bogatu farmu i bogatu berbu, ali lošiju kvalitetu. Ako je svaka biljka koju posadite identična jer je sjeme klonirano i ako ta ista biljka nema dovoljno aktivnih sastojaka, cijela žetva pa tako i destilacija će rezultirati slabijim uljem. Za nas je kvaliteta puno važnija od profita i zato smo jedna od rijetkih kompanija na svijetu koja još uvijek sadi, bere i destilira populacijsku lavandu.’

Eterična ulja su puno više od samo ugodnih mirisa i zaista djeluju na naš organizam na mnogo različitih načina i kad sam krenula s korištenjem eteričnih ulja bilo mi je važno da su ona koja koristim 100% čista, bez dodanih pojačivača, kemikalija i sličnih štetnih tvari. Pisala sam vam da su zakonske regulative za eterična ulja jako slabe i da kompanije diljem svijeta mogu staviti samo 5% čistog ulja u bočicu i označiti ju kao 100% čisto što je zapravo dosta zabrinjavajuća činjenica.

Kad sam počela razmišljati o načinu naručivanja, kupnji ulja i samom korištenju, pojavilo mi se dosta pitanja. ‘Da li da odem u dućan i sama izaberem nešto?’, ‘Da li da kupim sve odjednom ili da svaki mjesec kupujem po jednu-dvije bočice?’, ‘Što ću samo s dvije bočice mjesec dana?’, ‘Tko će me naučiti kako da ih koristim?’ To su samo neka od pitanja koja su mi se motala po glavi.

Upravo zato na prijedlog prijateljice svidio mi se Young Living, i to kao vodeći svjetski brend. Privuklo me to što su dostupni svugdje u svijetu, što svoja ulja ne distribuiraju po dućanima nego ih čuvaju u visokospecijaliziranim skladištima i što je jedno od njih upravo kod nas u Hrvatskoj! Također me privukla činjenica da su vlasnici većine farmi i destilerija u svijetu i da biljke uzgajaju isključivo na njihovim prirodnim staništima što zaista doprinosi integritetu i kvaliteti. Tako se njihovo eterično ulje smilja proizvodi upravo kod nas u Dugopolju!

Samo s nekoliko klikova naručila sam svoj Starter Kit sa difuzorom i uljima koji su pokrivali sve moje potrebe, set je bio dostavljen na moju adresu u roku od 48 sati i uz to sam dobila pristup edukacijskim grupama i podršku moje mentorice  i drugih zadovoljnih korisnica da me pitaju jesam li savladala korištenje i da li trebam pomoć. To je definitivno nešto što nisam mogla dobiti u nijednom dućanu.

A cijena? U ovom kao i brojnim drugim slučajevima cijena prati kvalitetu  i isto tako vjerujem da će se svatko tko je kupio svoj Start paket  složiti da im je upravo ovo bila jedna od najboljih investicija.

napravi svoj prvi korak

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.